Hulp bij een trauma

PTSS en traumaverwerking

Soms kan een ingrijpende gebeurtenis leiden tot PTSS, ofwel posttraumatische stressstoornis. Bij U-center volg je verschillende soorten traumabehandeling in een intensief en kortdurend traject om te herstellen van je trauma.

Communicatie center

Communicatie center

Contact met een professional

Wij staan voor je klaar

Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag!

Kenmerken van PTSS

Hoe herken je een post-traumatische stressstoornis?

Kenmerken & oorzaken van PTSS

Hoe een traumatische gebeurtenis zich uit kan per persoon verschillend zijn. Heftige gebeurtenissen zoals een ongeval, bedreiging, misbruik of fysiek geweld, kunnen een diepe indruk achterlaten. De meeste mensen zijn hiervan na een tijdje weer hersteld en kunnen verder. Het kan echter ook voor komen dat je maanden na de gebeurtenis last houdt van herbelevingen, prikkelbaarheid, overmatige waakzaamheid, slapeloosheid en de neiging om alles te vermijden dat aan het trauma doet denken. Ook kunnen zeer emotioneel ingrijpende gebeurtenissen zoals verwaarlozing, pesten of afwijzing tot een trauma leiden. Wat de basis kan vormen voor een negatief zelfbeeld en persoonlijkheidsproblematiek. In beide gevallen kan er sprake zijn van een posttraumatische stressstoornis, ofwel PTSS.

Korte wachttijden Start snel je behandeling

U-center is expert in comorbiditeit We behandelen alles tegelijk

Herstel in een healing environment Alle beetjes helpen

Hoe herken je een post-traumatische stressstoornis?

Symptomen PTSS

Bekijk de symptomen

 • Pijnlijke herinneringen
 • Slaapproblemen en onaangename dromen
 • Herbelevingen en flashbacks
 • Vermijding van associaties
 • Stemmingsveranderingen
 • Negatieve gedachten
 • Gevoel van vervreemding
 • Prikkelbaarheid en woede-uitbarstingen
 • Overmatige waakzaamheid
 • Overdreven schrikreacties
 • Concentratieproblemen
 • Pijnlijke herinneringen
 • Slaapproblemen en onaangename dromen
 • Herbelevingen en flashbacks
 • Vermijding van associaties
 • Stemmingsveranderingen
 • Negatieve gedachten
 • Gevoel van vervreemding
 • Prikkelbaarheid en woede-uitbarstingen
 • Overmatige waakzaamheid
 • Overdreven schrikreacties
 • Concentratieproblemen
behandeling trauma u-center

Hoe behandelen we een trauma?

PTSS behandelen we bij U-center met diverse therapieën, waarvan EMDR en cognitieve gedragstherapie de belangrijkste zijn. Onderliggende problemen die ook van invloed zijn op het trauma worden hierbij ook aangepakt. Tijdens je behandeling krijg je diverse gesprekken met een psycholoog, psychiater of psychotherapeut. Aan de hand van de uitkomst kunnen we bepalen welke therapie het beste past. Tijdens je behandeltraject ga je samen met het behandelteam aan de slag met je traumaverwerking en de onderliggende factoren. Er zullen doorgaans meerdere sessies per week plaatsvinden bij traumabehandeling.

Onze behandelingen

Meer weten over de aanpak van U-center? Neem contact op

Integrale aanpak bij PTSS

Een trauma is ontstaan vanuit een specifieke gebeurtenis of een reeks van gebeurtenissen die een diepe indruk hebben achtergelaten. Vaak gaat trauma gepaard met andere problemen, zoals een drugs- of alcoholverslaving. Of heeft het te maken met depressie, angst of woede-problematiek. PTSS ligt veelal aan de basis van persoonlijkheidsproblematiek. Wanneer je te maken hebt met twee of meer diagnoses spreken we van comorbiditeit. Dat vraagt dan ook om maatwerk en een integrale aanpak, waarin we alles meenemen dat van invloed is op jouw leven en het trauma dat je bij je draagt. Denk aan relaties, gezinssituatie, werk en lichamelijke gezondheid. Samen met het behandelteam onderzoek je waar je trauma vandaan komt en worden er verschillende methodieken ingezet om het trauma te verwerken.

 

Traumaverwerking in een intensief Traject

In een intensief traject doen wij er alles aan om je te helpen, zodat je in korte tijd vooruitgang boekt en je trauma kunt verwerken. Wij vragen ook een grote inzet van jou. De eerste zes weken verblijf je in onze kliniek in Epen. Tijdens je verblijf in deze helende omgeving ga je aan de slag met verschillende traumabahandelingen in een vast behandelteam. In iedere fase van de behandeling is e-health een vast onderdeel van je behandeltraject. 

In een persoonlijk behandelplan stel je op wat je wilt bereiken en hoe je dat samen met je behandelaars gaat realiseren. De gastvrije omgeving en de talrijke faciliteiten binnen de kliniek zorgen ervoor dat jij alle ruimte hebt om je trauma of trauma’s te kunnen verwerken. In de acht weken daarna breng je onder begeleiding je nieuwe inzichten en opgedane kennis in de praktijk.

Informatie voor familie, partners en vrienden

Hoe steun je iemand met PTSS?

Ook voor jou als naastbetrokkene komt er veel op je af. Je dierbare kan na een traumatische ervaring onverwachts extreem reageren of trekt zich juist terug. Het is altijd goed om zelf ook ondersteuning te zoeken.

Tijdens en na de behandeling betrekken we, wanneer mogelijk, vrienden en familie tijdens de Friends & Family dag, in systeemgesprekken en in het persoonlijke ontwikkelingsplan van de cliënt. Zo bieden we ook naasten praktische tips en adviezen om een vriend(in) of familielid met PTSS te ondersteunen.

Meer informatie voor naasten
hulp voor naasten PTSS

Behandeling PTSS en traumaverwerking

Op zoek naar een kliniek voor de behandeling van PTSS en het verwerken van trauma's? Bij U-center ga je in een kort en intensief en integraal traject aan de slag met je trauma en onderliggende factoren. Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!

Neem contact op Online aanmelden

Geschatte wachttijd

4 tot 6 weken

Laatst geupdate op 25-05-2022

Onze aanpak

Krijg weer grip op je leven

Aanmeldprocedure

Wij staan voor je klaar

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden