Hulp bij een gokverslaving

Gokverslaving

Een gokverslaving begint vaak als een leuke tijdsbesteding, maar de drang om te winnen kan steeds meer toenemen en leiden tot een gokverslaving. U-center biedt hulp bij gokverslaving in een korte en intensieve behandeling.

gokverslaving

Wat is een gokverslaving

Een keer naar het casino, online pokeren, geld inzetten op een race: een gokverslaving begint vaak als een leuke tijdsbesteding. Het is spannend en aanvankelijk wordt er ook nog wel eens wat gewonnen. De drang om vaker te winnen en dat euforische gevoel te ervaren kan echter steeds meer toenemen en uiteindelijk tot een verslaving leiden. Iemand die gokverslaafd is heeft steeds meer nodig om nog datzelfde euforische gevoel te bereiken en neemt stiekem steeds meer risico’s.

Een gokverslaving kenmerkt zich door een verlies van controle. Wanneer je gokverslaafd bent beheerst dit gedrag je leven en besteed je hier veel tijd en geld aan. Vaak gaat dit ten koste van je dagelijkse leven en heeft dit negatieve gevolgen op je werk en privé-leven. In dat geval kan het goed zijn om hulp te zoeken voor je gokverslaving. Met een behandeling leer je om te gaan met je gokverslaving en krijg je weer grip op je leven.

Wat is een verslaving

Wanneer ben je gokverslaafd?

Kenmerken gokverslaving

Het kan soms moeilijk zijn om een gokverslaving te herkennen. Net als een middelenverslaving begint een gokverslaving heel geleidelijk. Niet iedereen die een keer gokt ontwikkelt een gokprobleem. In de DSM-5 (Diagnostic and statistical manual of Mental Disorders) wordt gokverslaving omschreven als een ‘gok stoornis’. Hierin staan een aantal symptomen waaraan je kunt bepalen of je gokverslaafd bent. Een gokverslaving of gok stoornis is te herkennen aan een aantal kenmerken:

  • Je denkt veel aan gokken en besteedt veel tijd aan manieren om aan geld te komen voor gokken.
  • Je probeert vaak verloren geld weer terug te winnen met gokken, waardoor je schulden toenemen.
  • Je gokt niet (meer) samen, maar meestal alleen
  • Je gokt met steeds grotere bedragen om diezelfde kick te ervaren. Hierdoor worden je schulden steeds hoger.
  • Je kunt niet stoppen of minderen met gokken en eerdere pogingen om te stoppen zijn mislukt.
  • Je gokt stiekem en liegt over hoeveel tijd en geld je investeert in gokken.
  • Je gokgedrag gaat ten koste van je relaties, werk en dagritme.

Als je je herkent in bovenstaande kenmerken kan het goed zijn om hulp te zoeken. Bij U-center ga je met een intensieve behandeling aan de slag met je gokverslaving.

Wanneer ben je verslaafd?

Waarom is gokken verslavend?

Net als bij andere verslavingen is de ene persoon gevoeliger voor een gokverslaving dan de ander. De onmiddellijke beloning bij veel gokspellen kan voor sommige mensen een verslavende werking hebben. Of je verslaafd raakt aan gokken is vaak afhankelijk van een combinatie van biologische, psychologische en sociologische factoren. Zo komt een gokverslaving vaak voor in combinatie met een psychische stoornis of een middelenverslaving. Ook het onderdrukken van negatieve gevoelens kan een aanleiding zijn voor een gokprobleem.

Oorzaken van verslaving

Gevolgen van een gokverslaving

Een gokverslaving heeft vaak financiële zorgen als gevolg. De neiging om te gaan gokken om het verlies terug te winnen neemt toe en kan tot steeds grotere geldproblemen leiden. De schulden lopen op en je ziet geen uitweg meer. 

Naast de financiële problemen heeft een gokverslaving vaak ook negatieve gevolgen op je relaties en werk. Mensen met een gokverslaving durven vaak niet eerlijk te zijn over de schulden die door het gokken zijn opgelopen. Dit zorgt vaak voor isolatie en eenzaamheid met depressieve gevoelens tot gevolg. 

Behandeling van je verslaving

Word je gokverslaving de baas

U-center behandelt je gokverslaving intensief en integraal in een klinische en ambulante behandeling. Tijdens je behandeling ga je samen met een team van behandelaren aan de slag met je verslaving en onderliggende factoren.

Neem contact op Online aanmelden

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden