Patronen doorbreken

Krijg weer grip op je leven

Iets wat fijn is, daar willen we zoveel mogelijk van hebben. Sommige mensen hebben echter geen 'stopknop' en krijgen last van een continu verlangen. We spreken dan van afhankelijkheid.

Afhankelijkheid kan variëren van licht tot ernstig tot chronisch. Merk je dat je je drang moeilijk kunt onderdrukken, gebruik je steeds vaker of merk je dat je gedrag verandert? Dan is het tijd om actie te ondernemen.

Afhankelijkheid kan variëren van licht tot ernstig tot chronisch. Merk je dat je je drang moeilijk kunt onderdrukken, gebruik je steeds vaker of merk je dat je gedrag verandert? Dan is het tijd om actie te ondernemen.

behandeling u-center

Een ongezond verlangen herkennen

Symptomen verschillen per persoon

Afhankelijkheid kan een behoorlijke impact op je leven hebben.

Symptomen

Wanneer je afhankelijk bent van middelen of een bepaald gedrag continu wilt uitvoeren, denk aan gamen, internetten of intiem zijn, kan dit leiden tot veel conflicten of spanningen. Je kunt niet meer voldoen aan verplichtingen en je geef dingen op waar je in het verleden erg van kon genieten. Uit schaamte of schuldgevoel probeer je het te bagatelliseren. Ook merk je dat je tolerantie toeneemt, waardoor je steeds meer nodig hebt om het gewenste effect te bereiken. Daarnaast kun je ook andere klanten ervaren zoals een depressie, angst of slapeloosheid. Hoewel de symptomen per persoon verschillen, zijn de volgende symptomen kenmerkend:

 • Rusteloosheid
 • Prikkelbaarheid
 • Schuldgevoelens
 • Slaapproblemen
 • Minderen lukt niet
 • Onthoudingsverschijnselen
 • Vluchten van problemen
 • Liegen over het gedrag
 • Ontkenning van het probleemn
 • Verwaarlozing activiteiten
 • Rusteloosheid
 • Prikkelbaarheid
 • Schuldgevoelens
 • Slaapproblemen
 • Minderen lukt niet
 • Onthoudingsverschijnselen
 • Vluchten van problemen
 • Liegen over het gedrag
 • Ontkenning van het probleemn
 • Verwaarlozing activiteiten

Hoe ziet een behandeling eruit?

U-center behandelt jou als mens, niet alleen de diagnose. De behandeling bestaat uit een detox en cognitieve gedragstherapie in combinatie met lichaamsgerichte behandelingen, expressieve therapieën en interventies gericht op leefstijlverandering. Tevens besteedt U-center aandacht aan de onderliggende oorzaken en persoonlijkheidskenmerken door middel van individuele gesprekken, groepstherapie, partnerrelatie- en systeemtherapie. Het is belangrijk dat je weer actief wordt en een dagritme, structuur en lichamelijke conditie opbouwt. De behandeling vindt plaats in een vast team met meerdere behandelaars, afgestemd op jouw specifieke situatie.

Lees meer over onze behandelingen

Invloed van afhankelijkheid

Of je nou afhankelijk bent van een middel of aan bepaald gedrag: het heeft een directe invloed op het beloningssysteem in de hersenen. Het zorgt voor een continu verlangen om je behoefte te bevredigen met als gevolg dat je de controle verliest. 

afhankelijk aan middelen

Intensief traject

In een intensief, integraal traject behandelen we alle aandoeningen tegelijkertijd. We doen er alles aan om je te helpen, zodat je in korte tijd vooruitgang boekt. Daarbij verwachten we ook veel inzet van jouw kant. Je verblijft gedurende zes weken in onze kliniek in Epen. De gastvrije omgeving en de talrijke faciliteiten binnen de kliniek zorgen ervoor dat jij alle ruimte hebt om aan jezelf te werken. In de daaropvolgende acht weken breng je onder begeleiding je nieuwe inzichten en opgedane kennis in de praktijk.

Integrale aanpak en maatwerk

Vaak is er sprake van meerdere problemen. Denk aan een combinatie van depressie, angst, een trauma. Er kunnen dus ook andere oorzaken of gevolgen zijn die je klachten in stand houden. Dat alles vraagt om maatwerk. We starten met een persoonlijk behandelplan met jouw doelen en hoe je die samen met je behandelteam gaat realiseren. Vanuit een integrale aanpak nemen we alles mee dat van invloed is op jouw leven en gedrag. Denk ook aan je persoonlijkheid, relaties, gezinssituatie, werk en lichamelijke gezondheid. Samen met het behandelteam onderzoek je de oorzaken en verander je met nieuwe inzichten de gedragspatronen die je klachten in stand houden.

gedragsverslavingen behandeling

Familie, partners en vrienden

Hoe ga je er als naaste mee om?

Het is voor familie, partner en vrienden vreselijk om aan te moeten zien hoe hun geliefde steeds verder wegglijdt. Het is moeilijk en er komt veel spanning, verdriet en conflict bij kijken. Het contact glipt als zand door je vingers. Ontkenning kan tot veel frustratie en woede leiden en je krijgt de neiging te gaan controleren. Daarmee loopt de spanning nog hoger op en meer wegvluchten in het gedrag en leugens zijn vaak het gevolg. Samen zit je gevangen in een vicieuze cirkel. Afhankelijkheid maakt veel kapot. Inderdaad, ‘meer dan je lief is...' Tot je op een dag merkt dat het zo niet meer verder kan. Uit ervaring weten wij dat het veel moeite kost om iemand aan te spreken op zijn of haar gedrag. Er rust in Nederland nog altijd een taboe en de meeste vinden dat zij juist géén probleem hebben. Doe het daarom niet alleen en zoek steun en hulp bij vrienden en familie of bij professionele hulpverleners.

Meer informatie voor naasten

Hulp bij doorbreken van patronen?

Op zoek naar een behandelcentrum om patronen te doorbreken? Meld je aan bij U-center en ga in een kortdurende behandeling samen met een team van behandelaren aan de slag met jezelf. Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!

Neem contact op

Onze aanpak

Krijg weer grip op je leven

Aanmeldprocedure

Wij staan voor je klaar

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden