Hulp bij een alcoholverslaving

Vaak associëren we alcohol met een gezellige of Bourgondische levensstijl.

Een drankje nuttigen is een algemeen geaccepteerd iets. Zonder dat je het in de gaten hebt is drinken misschien wel een dagelijkse gewoonte geworden. Meer dan gezellig sociaal gebruik. Je raakt eraan gehecht en kunt eigenlijk niet meer zonder. Vanaf het moment dat je afhankelijk wordt van de alcoholinname en er geen controle meer over hebt, kan er sprake zijn van een alcoholverslaving. Verslaving is een veelvoorkomende aandoening in Nederland. Soms zelfs met dodelijke afloop. Op tijd aan de bel trekken is daarom van cruciaal belang.

Een drankje nuttigen is een algemeen geaccepteerd iets. Zonder dat je het in de gaten hebt is drinken misschien wel een dagelijkse gewoonte geworden. Meer dan gezellig sociaal gebruik. Je raakt eraan gehecht en kunt eigenlijk niet meer zonder. Vanaf het moment dat je afhankelijk wordt van de alcoholinname en er geen controle meer over hebt, kan er sprake zijn van een alcoholverslaving. Verslaving is een veelvoorkomende aandoening in Nederland. Soms zelfs met dodelijke afloop. Op tijd aan de bel trekken is daarom van cruciaal belang.

alcoholverslaving behandeling

Een alcoholverslaving herkennen

Hoe een alcoholprobleem zich uit kan per persoon verschillend zijn

Doordat drinken maatschappelijk geaccepteerd is blijft het moeilijk om een alcoholverslaving te herkennen.

Symptomen

Mensen die te veel gebruiken ontkennen dit ook vaak. Er zijn verschillende gradaties in alcoholgebruik: van incidenteel, tot af en toe eens een drankje teveel, tot problematisch drinken met alcoholafhankelijkheid en alcoholverslaving. Een alcoholverslaving kan soms jaren onopgemerkt blijven. Enerzijds omdat de omgeving de signalen niet herkent. Anderzijds omdat iemand met een alcoholverslaving vaak de problemen ontkent en de ernst van de situatie onderschat of bagatelliseert. Een alcoholverslaving kan in feite iedereen overkomen. Toch blijkt dat dit soms bepaald wordt door genetische aanleg in combinatie met omstandigheden en makkelijke toegang tot alcohol. Onderstaande symptomen zijn de meest voorkomende klachten bij mensen met een alcoholverslaving.

 • Toenememde hoeveelheid alcohol
 • Langdurig alcoholgebruik
 • Vergeefse pogingen om te stoppen
 • Veel tijd besteden om aan alcohol te komen
 • Hunkering
 • Verplichtingen niet nakomen op werk of thuis
 • Ondanks negatieve gevolgen niet stoppen
 • Opgeven van andere activiteiten
 • Ondanks fysiek gevaar niet stoppen
 • Steeds meer alcohol nodig voor hetzelfde effect
 • Ontwenningsverschijnselen

Hoe behandelen we een alcoholverslaving

De behandeling start met een detox. Onder begeleiding en met medicatie wordt je geholpen meteen te stoppen met drinken. De behandeling richt zich op twee elementen: zorgen dat je stopt en voor een langere tijd sober blijft, waarbij je zelfcontroleprocedures aanleert. Vervolgens ga je met het behandelteam van U-center ontdekken waarom alcohol zo’n grote rol speelt in jouw leven. Gebruik je alcohol als manier om met problemen of emoties om te gaan? Welke functie heeft het gebruik in jouw leven? We reiken vaardigheden aan om problemen op een andere manier op te lossen. Je leert ook deze vaardigheden toe te passen in jouw eigen omgeving, wanneer je de klinische fase hebt afgerond.Lees meer over onze behandelingen

Integrale aanpak en maatwerk

Een alcoholverslaving ontstaat vaak niet alleen, meestal is er sprake van meerdere problemen. Denk aan een combinatie met depressie, angst of trauma. Of een andere vorm van verslaving, bijvoorbeeld aan cannabis (wiet). Er kunnen dus ook andere oorzaken zijn die je klachten in stand houden. Zo’n situatie vraagt om maatwerk. Daarom werken we vanuit een integrale aanpak, waarin we alles meenemen dat van invloed is op jouw leven en je verslaving. Denk ook aan je persoonlijkheid, relaties, gezinssituatie, werk en lichamelijke gezondheid. Samen met het behandelteam onderzoek je de oorzaken van de verslaving en verander je met nieuwe inzichten de gedragspatronen die je klachten in stand houden.

 

Intensief Traject

In een intensief traject doen wij er alles aan om je te helpen, zodat je in korte tijd vooruitgang boekt. Daarbij verwachten we ook veel inzet van jouw kant. Een behandeling met verblijf biedt de voordelen van een een kortdurende, intensieve, integrale behandeling van alle aandoeningen tegelijkertijd. In iedere fase van de behandeling is e-health een vast onderdeel van je behandeltraject. 

De eerste zes weken verblijf je in onze kliniek in Epen. In een persoonlijk behandelplan stel je op wat je wilt bereiken en hoe je dat samen met je behandelteam gaat realiseren. De gastvrije omgeving en de talrijke faciliteiten binnen de kliniek zorgen ervoor dat jij alle ruimte hebt om aan jezelf te werken. In de acht weken daarna breng je onder begeleiding van je ambulante behandelaren je nieuwe inzichten en opgedane kennis in de praktijk.

Naasten

Hoe steun je iemand met een alcoholverslaving?

Het leven met een verslaafde is moeilijk en kent veel spanning, verdriet en conflict. Het is voor familie, partner en vrienden vreselijk om aan te moeten zien hoe hun geliefde steeds verder wegglijdt in zijn of haar verslaving. Het contact glipt als zand door je vingers. Ontkenning kan tot veel frustratie en woede leiden en je krijgt de neiging te gaan controleren. Daarmee loopt de spanning nog hoger op en heimelijk drinken is vaak het gevolg. Samen zit je gevangen in een vicieuze cirkel. Verslaving maakt veel kapot. Inderdaad, ‘meer dan je lief is...' Tot je op een dag merkt dat het zo niet meer verder kan.  

Uit ervaring weten wij dat het veel moeite kost om iemand aan te spreken op zijn/haar middelengebruik. Er rust in Nederland nog altijd een taboe op. Daarbij komt dat de meeste verslaafden vinden dat zij juist géén probleem hebben. Doe het daarom niet alleen en zoek steun en hulp bij vrienden en familie of bij professionele hulpverleners.

Onze aanpak

Krijg weer grip op je leven

Aanmeldprocedure

Wij staan voor je klaar

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden