Medicijnverslaving

Stoppen met kalmerende middelen

Kalmerende middelen kunnen een heilzame werking hebben tijdens een zware periode. Bijvoorbeeld bij stress op het werk, slaapproblemen of spanningen in de thuissituatie. De medicatie heeft een rustgevende werking, werkt spierontspannend en bevordert de slaap. Het gevaar van deze medicijnen is dat u er afhankelijk van kunt worden en niet meer in staat bent te stoppen met de kalmerings- of slaappillen, een medicijnverslaving dreigt.

Het begint met een pilletje op recept. De huisarts schrijft zogeheten benzodiazepinen voor zoals diazepam, oxazepam of temazepam zodat u beter slaapt en u minder spanning ervaart. Deze tranquillizers hebben een aantal weken een kalmerend effect, maar ze lossen de achterliggende problemen niet op. Het gevolg is dat u de medicijnen blijft slikken.


Wat is een medicijnverslaving?

Naar schatting driekwart miljoen Nederlanders kampen met een medicijnverslaving. We spreken van een verslaving wanneer u een hogere dosis nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken en wanneer staking van het gebruik leidt tot onthoudingsverschijnselen. Alleen de gedachte aan stoppen is vaak al ondraaglijk.


Kenmerken van een medicijnverslaving

Mensen met een medicijnverslaving, raken in een soort sluimertoestand. Ze maken een versufte indruk, hebben een verminderde concentratie en een kortere spanningsboog.
Bovendien krijgen verslaafden last van afkickverschijnselen wanneer ze stoppen met hun pillen. Er treden dan diverse onthoudingsverschijnselen op:

  • Acute depressie
  • Nervositeit
  • Verhoogde irritatie
  • Angstig gedrag
  • Rusteloosheid
  • Slapeloosheid

Gevolgen van een medicijnverslaving

Langdurig gebruik van tranquillizers heeft vergaande gevolgen. Stemmingsklachten treden op, de geheugenfunctie en motorische vaardigheden gaan achteruit en de eetlust en vermoeidheid nemen toe.
De medicijnen hebben ook een negatieve invloed op uw sociale leven. Zo neemt de seksuele behoefte af en komen relaties op het werk en in het gezin verder onder druk te staan. In sommige gevallen is er zelfs sprake van agressiviteit en suïcidale neigingen.


Behandeling bij U-center

Bij U-center krijgt u een persoonlijke behandeling. We starten met het afbouwen van de medicatie, onderzoeken de ontstaansfactoren en werken samen met u aan het veranderen van de patronen die de klachten in stand houden. De onderliggende problematiek, uw lichamelijke conditie en uw sociale leven spelen bij de behandeling een belangrijke rol. We versterken uw psychische toestand en helpen u bij het stoppen met de kalmeringsmiddelen.

Wilt u meer informatie? Neem contact op met U-center

Wij staan voor u klaar

Neem gerust contact op

Waarom U-center?

  • Patiënttevredenheid 8.2
  • Wetenschappelijk bewezen effectief
  • Multidisciplinaire aanpak
  • Integrale behandeling van meerdere diagnoses tegelijkertijd
Bel
Voor telefonisch contact kunt u bellen met:

0800-222 444 6

Op werkdagen:  09-20.00
Op feestdagen: 10-18.00
 
Mail
Agenda

Weten of het klikt?

Ontmoet onze medewerkers en krijg zekerheid. Bezoek een van de voorlichtingsavonden of een open dag. Kies zelf het moment.

Inschrijven Open Dagen voor professionals

Voorlichtingsbijeenkomsten
voor cliënten
sluiten