Behandelcentrum U-center

PTSS Behandeling

Een heftige gebeurtenis kan een posttraumatische stressstoornis, ofwel PTSS veroorzaken. Bij U-center krijg je verschillende vormen van traumabehandeling in een intensief, kortdurend traject om te herstellen van je PTSS.

Communication center

Communication center

Speak with a professional

Wij staan voor je klaar

Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag!

Ontstaan van PTSS en symptomen

Het meemaken of getuige zijn van traumatische gebeurtenissen kan een ongelooflijke impact hebben op je lichaam en geest. Je gestrest voelen na een schokkende gebeurtenis is een normale, logische reactie. Wanneer het resulteert in PTSS, kunnen de symptomen overweldigend zijn en kunnen ze je beperken in je dagelijks leven. Geen van deze symptomen hoeft echter permanent te zijn. Met de juiste behandeling kun je herstellen van PTSS.

PTSS symptomen

Wat kun je doen om te herstellen van PTSS

Korte termijn opties
Als je de flashbacks en herinneringen aan de traumatische gebeurtenis wilt verwerken, kan afleiding effectief zijn op de korte termijn. Probeer jezelf af te leiden met activiteiten zoals puzzelen, naar muziek luisteren of lichaamsbeweging waarvoor je moet focussen. Ook kun je proberen rust te nemen en over je trauma praten met mensen die je vertrouwt.

Je huisarts contacteren
Als je PTSS-symptomen na een maand niet verminderen, is het goed om je huisarts te raadplegen. Vertel je huisarts wat er is gebeurd en wat je voelt. Je huisarts kan je dan diagnosticeren, eventueel met PTSS, eventueel doorverwijzen naar traumabehandeling.

Als je last hebt van ernstige PTSS-klachten, verstoort dit je leven enorm. Deze klachten hebben invloed op je relaties en je werk en kunnen leiden tot verslavingen (medicijnen) in een poging om met de stress om te gaan. Wacht dus niet te lang met hulp vragen. Met de juiste behandeling kun je herstellen van PTSS.

Trauma therapie methoden

Traumagerichte therapie is veel effectiever dan niet-traumagerichte therapie. De aanbevolen behandelingen op basis van uitgebreid onderzoek zijn: cognitieve gedragstherapie CGT, (Imaginary) Exposure (IE), Cognitieve Therapie en Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR).

Effectieve nieuwere methoden om PTSS te behandelen zijn: Beknopte Eclectische Psychotherapie (BEPP), Narratieve Exposure Therapie (NET), schrijftherapie en Imaginare Rescripting (ImRs). Omdat psychologische behandeling effectiever is dan medicatie, wordt medicamenteuze behandeling niet aanbevolen als eerste behandelingsstap.

EMDR therapie voor PTSS

EMDR, of Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een vorm van therapie die de laatste jaren steeds populairder is geworden. Het wordt gebruikt als een PTSS-behandeling bij U-center en benadert psychische problemen op een verfrissende manier.

Dit type behandeling gebruikt geen conventionele gesprekstherapie of medicatie, maar de oogbewegingen van de cliënt. Door je bloot te stellen aan bepaalde prikkels (vaak audiovisueel) kun je de traumatische herinnering beter verwerken tijdens de therapie.

Een behandelsessie
Een zorgprofessional zal je vragen een bewegend voorwerp, licht (vaak een EMDR-lamp) of de hand van de therapeut te volgen met je ogen. Dit kan ook in combinatie met geluiden via een koptelefoon. Tegelijkertijd wordt je gevraagd aan je trauma te denken en aan wat je voelde tijdens de gebeurtenis. Daarna zal je therapeut je langzaam helpen om naar meer neutrale gedachten te gaan

  • Comorbiditeit

    Specialist in comorbiditeit

    Wij behandelen meervoudige diagnoses Lees meer
  • wachttijd

    Geschatte wachttijd: 8 tot 12 weken

    Laatst geupdate op 25-04-2024 Lees meer
  • tevredenheid

    Cliënten raden ons aan

    Gemiddeld scoren we een 8,4 op cliënttevredenheid Lees meer

Cognitieve Gedragstherapie voor PTSS

Cognitieve gedragstherapie, of CGT, is een vorm van therapie die U-center gebruikt om patiënten te helpen herstellen van PTSS en andere ernstige mentale problemen. Bij de behandeling van PTSS wordt dit Trauma Focused CGT of TF-CGT genoemd. Deze vorm van therapie bestaat uit twee delen, één gericht op de cognitieve kant en één gericht op gedrag. Behandelmethoden die gebruikt worden bij TF-CGT zijn cognitieve therapie en (denkbeeldige) exposure. Cognitieve gedragstherapie richt zich meestal op het 'herprogrammeren' van bepaalde - nutteloze - denkpatronen. Je therapeut kan je hierbij helpen je angsten onder ogen te zien, door middel van rollenspellen en/of door je leren hoe je je lichaam en geest kunt ontspannen.

Hoe U-center PTSS behandelt

PTSS en onderliggende klachten behandelen

De impact van PTSS op je dagelijks leven verschilt per persoon. PTSS ligt vaak aan de basis van persoonlijkheidsproblematiek, verslavingen, leefstijl- of relatieproblemen. Dat vereist therapie op maat die de cliënt als geheel benadert, rekening houdend met alles wat van invloed kan zijn op je leven en het trauma.

Bij U-center behandelen we PTSS met verschillende therapieën, waarvan EMDR en cognitieve gedragstherapie de belangrijkste zijn. Onderliggende problematiek rondom je PTSS-klachten kunnen in de therapie worden meegenomen. Tijdens de intakefase van je behandeling heb je gesprekken met een psycholoog, psychiater of psychotherapeut. Het resultaat van deze gesprekken helpt ons om samen met jou de juiste therapie te bepalen.

Klinische opname

Tijdens een intensief klinische opname van 6 weken doen we er alles aan om je te helpen bij je herstel. Zo kun je in korte tijd vooruitgang boeken en je trauma verwerken. Daarbij vragen we ook een actieve inzet van jou tijdens de therapie.

Tijdens je verblijf in onze kliniek in Epen werk je aan je herstel door middel van verschillende traumabehandelingen in een vast behandelteam. Je stelt je doelen op in een persoonlijk behandelplan en je bespreekt met de behandelaren hoe je deze doelen wilt bereiken. De gastvrije omgeving en de faciliteiten van onze kliniek geven je de omgeving die je nodig hebt om je trauma te verwerken.

Terugval na behandeling

Het kan zijn dat je volledig hersteld de kliniek verlaat, maar dat je enige tijd na je opname te maken krijgt met een stressvolle gebeurtenis. Tijdens de behandeling maak je samen met het behandelteam een ​​plan om terugval zoveel mogelijk te voorkomen. Dit plan biedt handvaten als je PTSS-symptomen terugkeren. Door rust te nemen, je dagelijks ritme vast te houden en moeilijke situaties te blijven bespreken met een ambulante behandelaar of naasten kun je symptomen zoveel als mogelijk minimaliseren.

Herstellen bij U-center

U-center helpt je de eerste stappen te zetten richting herstel bij PTSS in onze kliniek in Epen. Onze kliniek biedt een rustgevende omgeving en is voorzien van alle gemakken. Ook zijn er verschillende activiteiten en therapieën om je te helpen met het verwerken van je trauma.

Daarnaast hebben onze experts ervaring met comorbiditeit en begrijpen ze dat elke cliënt uniek is. Daarom wordt elk behandelplan aangepast aan jou behoeften en situatie. Wil je meer informatie? Bekijk onze andere pagina's over trauma of neem direct contact met ons op.

Contact
recovering from ptsd

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden