Hulp bij social media verslaving

Social media verslaving

Een social media verslaving kan je erg moeilijk zijn om te herkennen. Wanneer je niet meer kunt stoppen met social media, chatten of ander internetgebruik kan het zijn dat je een social media verslaving hebt.

Communicatie center

Communicatie center

Contact met een professional

Wij staan voor je klaar

Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag!

Wat is een social media verslaving?

Een wereld zonder internet is niet meer voor te stellen. De één maakt er wat vaker gebruik van dan de ander, maar sommige mensen kunnen niet meer offline leven. Een social media verslaving is een relatief jong verschijnsel dat steeds vaker voorkomt en het is nog moeilijk te herkennen. Dat maakt deze verslaving extra gevaarlijk. De online wereld kan als vervanging voor de echte wereld gaan dienen, waardoor je steeds verder verwijdert raakt van de realiteit en in een sociaal isolement terecht kunt komen. Het doel is om weer een gezonde balans te vinden en constructief gebruik te maken van internet. Er zijn verschillende vormen van social media verslaving of internetverslaving. Een andere veel voorkomende vorm is een gameverslaving.

Lees meer over gameverslaving

Ben ik social media verslaafd?

Wanneer ben je verslaafd aan social media?

Een social media verslaving is erg lastig te herkennen. Vaak online zijn op verschillende sociale media, zoals Facebook of Instagram, is voor veel mensen normaal. We spreken pas van een social media verslaving als dit ten koste gaat van offline contact. De online interactie is dit geval vaak een volledige vervanging van offline contact. Vaak is je ‘real life’ ondergeschikt aan je online leven. Iemand die  social media verslaafd is kan ook vergelijkbare symptomen hebben als iemand een andere verslaving, zoals rusteloosheid, liegen over gebruik, irritatie en depressieve gevoelens.

Wanneer ben je verslaafd?

Gevolgen van social media verslaving

Net als andere gedragsverslavingen kan een verslaving aan social media leiden tot veel problemen op het gebied van sociale contacten, de thuissituatie en werk. Je functioneren wordt negatief beïnvloed en je gaat steeds meer taken verzuimen. Uiteindelijk leidt dit tot ontwrichting van je dagelijkse leven. De problemen en gevolgen vloeien na verloop van tijd samen en je komt in een negatieve spiraal terecht. Dit vergroot de behoefte aan het vluchten in het onwenselijke gedrag en zo is de vicieuze cirkel rond. Vaak zien we dat de toename in problemen door je gedragsverslaving ook kan leiden tot een middelenverslaving, bijvoorbeeld aan alcohol of drugs.

Zo behandelt U-center jouw verslaving
social media verslaafd

Internetverslaving en psychische problemen

Een social media verslaving ontstaat vaak in combinatie met andere psychische problemen. Zo kun je een internetverslaving ontwikkelen doordat je vervelende gebeurtenissen uit de weg probeert te gaan of om een persoonlijk probleem te ontwijken. Social media, chatten of gamen kan in dat geval beginnen als vluchtgedrag en na langdurig overmatig gebruikt veranderen in een verslaving. 

Verslaving en comorbiditeit

Hulp bij een social media verslaving

Heb je last van een social media verslaving in combinatie met andere verslavingen of psychische stoornissen? U-center behandelt je verslaving in intensieve behandeling.

Neem contact op Online aanmelden

Deze pagina is professioneel beoordeeld op medische waarheid.

U-center laat vakgebied experts informatie op de website controleren op medische waarheid. Zo ben je zeker van betrouwbare informatie.

Laatst bijgewerkt op

Pagina beoordeeld door:

Hans Zander

Hans Zander

Verslavingsarts

Arts voor verslavingszorg bij U-center.

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden