Alcoholverslaving

Verslaving of misbruik?

Alcohol is in onze samenleving algemeen geaccepteerd. We associëren het met gezelligheid en met een Bourgondische levensstijl. Hierdoor is alcoholverslaving (alcoholisme) vaak moeilijk te herkennen. Want waar ligt de grens tussen een gezellige drinker en een alcoholprobleem of alcoholist? Vier vragen over alcoholverslaving.


Wanneer ben ik alcoholverslaafd?

Alcoholverslaving is een progressieve, chronische ziekte. Genetische gevoeligheid speelt een rol; tegenslagen kunnen het proces in gang zetten of versnellen, zeker wanneer dan middelen zoals alcohol makkelijk beschikbaar zijn. Mensen met een alcoholprobleem hebben maar één relatie, namelijk met drank. Daar doen ze alles voor: liegen, verdraaien, afspraken afzeggen en sociale contacten op afstand houden. U zit in de risicozone wanneer u als vrouw gemiddeld per dag meer dan één standaardglas nuttigt en als man meer dan 2 glazen en geen dagen zonder alcoholconsumptie.


Symptomen alcoholverslaving

Hoe herkent u een alcoholverslaving? Dat is niet eenvoudig, aangezien alcoholisten experts zijn in het verbergen van hun alcohol probleem. Een aantal patronen is zeer kenmerkend voor mensen met een drankprobleem:

 • Liegen en ontkennen
 • Gevoelens afsluiten
 • Tolerantie ontwikkelen; steeds meer nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken
 • Ontwenningsverschijnselen (transpireren, trillende handen, misselijkheid, braken, lichamelijke en psychische onrust, angst, toevallen) bij onthouding
 • Steeds meer tijd besteden aan het verbergen van het probleem
 • Hobby’s en sociale contacten verwaarlozen
 • Doorgaan met drinken ondanks negatieve gevolgen
 • Hevig verlangen naar alcohol (“craving”)
 • Sensatiezucht

Hoe ontstaat een alcoholverslaving?

Wie eens een glas te veel drinkt, is nog niet meteen een probleemdrinker of alcoholist. Maar wanneer bent u dat wel? En kan een probleemdrinker een alcoholist zijn, of worden? Aan alcoholverslaving gaat de fase van alcoholmisbruik vooraf. Hierin wordt zo veel alcohol gebruikt dat het nadelig voor u is. En dat brengt niet zelden problemen met zich mee. U kunt bijvoorbeeld niet meer zelfstandig thuiskomen. Of erger – veroorzaakt een ongeluk, of belandt in een vechtpartij. In deze fase bevindt u zich in de gevarenzone, u bent (nog) geen alcoholist, maar kunt wel een alcoholverslaving ontwikkelen.


Hoe ga ik om met een alcoholverslaving?

Stoppen met drinken? Hoe stopt u uw alcoholprobleem? En hoe wordt het draaglijk om zonder drank door het leven te gaan? Het behandelteam van U-center helpt u te ontdekken waarom alcohol zo’n grote rol speelt in uw leven en ondersteunt u bij het afkicken van alcohol. De behandeling van een alcoholverslaving start met een detoxfase. Vervolgens kijken we waar de oorzaak van het alcoholprobleem ligt. Biedt het troost? Onderdrukt het angstige gevoelens? We reiken vaardigheden aan om die problemen op een andere manier op te lossen. En uiteraard werken we aan het herstel van relatie- en gezinsproblemen, problemen op het werk en fysieke klachten. Afkicken van alcohol in onze kliniek is een eerste belangrijke stap. Ons behandelteam helpt u daarbij. Maar afkicken van alcohol is een langdurig proces, waar u na uw behandeling in uw eigen omgeving verder aan moet werken. Op afstand helpt U-center u daarbij, samen met professionals in uw regio. Lees hier de ervaringen van oud-patiënten.


Hoe ga ik om met een naaste met een alcoholverslaving?

Het is niet altijd makkelijk om samen of dichtbij een persoon met een alcoholverslaving te leven, maar uw invloed is belangrijk. Zo kunt u symptomen herkennen, helpen bij het creëren van continuïteit en zo nodig professionele hulp inroepen. Lees hier meer over de betekenis van alcoholisme voor uw als familielid of partner.


Wilt u meer informatie?

Neem contact op met U-center via telefoon of mail. Of kom naar een van onze voorlichtingsavonden over de kliniek en de behandeling.

Wilt u meer informatie? Neem contact op met U-center

Wij staan voor u klaar

Neem gerust contact op

Waarom U-center?

 • Patiënttevredenheid 8.2
 • Wetenschappelijk bewezen effectief
 • Multidisciplinaire aanpak
 • Verzekering vergoedt grotendeels
Bel
Voor telefonisch contact kunt u bellen met:

0800-222 444 6

Op werkdagen:  09-20.00
Op feestdagen: 10-18.00
 
Mail
Agenda

Weten of het klikt?

Ontmoet onze medewerkers en krijg zekerheid. Bezoek een van de voorlichtingsavonden of een open dag. Kies zelf het moment.

Inschrijven Open Dagen voor professionals

Voorlichtingsbijeenkomsten
voor cliënten
sluiten