U-center in het groen

Blog

Rianne Schoenmakers - 22-04-2021

U-center in het groen

Bij U-center weten we dat je alle kleine extra’s kunt gebruiken in het heilzame proces van aan jezelf werken. De omgeving speelt daarbij een onschatbare rol. Een mooie, rustige plek doet wonderen voor de mentale gesteldheid van een mens. Op de Dag van de Aarde deelt onze vaktherapeut Rianne Schoenmakers haar indruk van de omgeving, wandelervaringen en geeft ze tips.

“De locaties van U-center liggen perfect, midden in het Limburgse heuvelland. Waar je ook kijkt, het is groen. Zoals een cliënt het onlangs verwoordde, de kleur groen was ontzettend helend en rustgevend voor hem. Laat ik nou ook net heel vaak groen dragen."

Altijd anders

We zitten hier op grensgebied. Onderweg kun je zomaar ineens een grenssteen tegenkomen. Dit gebied raakt aan het vakantiegevoel omdat het zo niet-Nederlands is. U-center op de Julianastraat 23A kijkt vanaf de zij- en achterkant uit op België en het Vijlenerbos. U-center Internationaal aan de overkant geeft aan de voorkant onbelemmerd eenzelfde, maar nog weidser uitzicht. Aan de achterkant is daar zicht op Duitsland. Die horizon is makkelijk te herkennen vanwege de vele windmolens. Ertussenin, achter het Vijlenerbos, is het Drielandenpunt.

Het is altijd anders, in elk seizoen, met elke weersgesteldheid, en achter elke heuvel vind je weer een totaal andere sfeer. In dit gebied mag je vaak dwars door de velden en weilanden. Deze in- en doorgangen zijn te herkennen aan de markante draaihekjes, ‘stegelkes’ zoals ze worden genoemd. Dat is wel redelijk uniek voor Nederland. Er is open terrein en bos en de Geul en de Gulp stromen hierdoorheen. Je kunt vlak wandelen langs water en -uitdagender- de heuvels in. En dat deel ik graag met de cliënten, die vaak vragen of we naar buiten kunnen gaan.

blog u-center omgeving rianne

Gebruik van de natuur

Zodra het kan, doen we onze lessen daarom ook achter in het gras. Dat is dit jaar (2021) zelfs al een keer in februari voorgekomen! In het weekend doe ik zodra het weer het toelaat ook sessies buiten, en maak ik zoveel mogelijk gebruik van de natuur. Jammer genoeg heeft corona daar het laatste jaar veel beperkingen in gegeven, maar hopelijk kan het snel weer.

wandelen u-center

Wandeltips van Rianne

Rechtstreeks vanuit U-center zijn verschillende korte wandelingen, een half uur tot drie kwartier, zonder route-aanduiding goed te doen, als je steeds eenzelfde richting aanhoudt: rechts, rechts, rechts, rechts, (of links, links, links, links) en je bent alweer op de Julianastraat of in de buurt. Op internet zijn ook veel wandelingen te vinden hier, en het VVV. Ik gebruik een app om wandelingen te plannen, waarbij ik meteen kan zien wat de afstand is: MapOut. Komoot schijnt ook een goede te zijn.

Is het lekker zonnig dan zoek ik open terrein op. Bijvoorbeeld vanuit U-center richting België, via Diependal, prachtig! Is het te warm, dan ga ik meer door het bos. Het Bovenste bos, het Onderste bos, het Schweibergerbos, het Vijlener bos. Zodra het weer kan ook met cliënten dus. Zoals het mij rust in mijn hoofd geeft, werkt dat bij hen ook zo. Buitenzijn en bewegen zijn belangrijke bijdragen in hun ontwikkelingsproces.”

Rondom de klinieken

U-center omgeving

Onze klinieken liggen middenin het Geuldal in Epen, Zuid-Limburg.

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden