Wat is de U-center behandelaanpak?

Blog

Myrr van den Broek - 13-09-2021

Wat is de U-center behandelaanpak?

Wat maakt de behandelaanpak van U-center duurzaam en effectief? Onze psycholoog Myrr van den Broek legt uit hoe onder andere onze holistische visie, groepstherapieën, practice en evidence based behandelingen allemaal een rol spelen in het herstel van onze cliënten.

”Bij U-center werk je samen met een team van behandelaren en de cliënt aan het herstel van de cliënt”, vertelt Myrr. “Dat vond ik super interessant, dus na mijn studie ben ik meteen bij U-center gaan werken.” Inmiddels werkt ze bijna 3 jaar in het behandelcentrum in Epen.

Luisteren naar de cliënt vanuit je eigen expertise en gevoel

Wat is jouw aanpak en expertise als psycholoog?

Ik geef bij U-center de MBT-groepen (mentalisation based therapy) en heb me ook verder ontwikkeld in ACT (acceptance commitment therapy), schematherapie en CGT (cognitieve gedragstherapie). Naast al deze technieken die ik toepas werk ik ook graag vanuit de verbinding met de client/mijn gevoel. Wat voel ik erbij en hoe moet dat zijn voor hem of haar om dit te hebben meegemaakt of te ervaren? Ik vind het belangrijk dat alles bespreekbaar is, hoe donker iemands’ gedachte ook is.

De meeste mensen die bij ons in het behandelcentrum komen hebben al zo lang klachten en zoveel geprobeerd dat ze soms zichzelf kwijt zijn geraakt. Ik vind het daarom heel belangrijk om aandacht te besteden aan ‘wie ben jij als persoon’, naast je klachten ben je namelijk ook gewoon mens. Vaak denken mensen ook ‘ik ben helemaal niet meer waardevol en het enige wat ik heb is ellende en klachten’. Daarom kijken we ook naar wat jou waardevol maakt, naast die klachten. Vanuit daar werken we samen verder.

 

 

u-center behandelaanpak

Duurzamer behandelen door focus op meervoudigheid

Waarom komen cliënten bij U-center?

Diagnoses gaan hand in hand en in veel gevallen speelt er ook meer dan één diagnose. Als je werkt aan verslavingsproblematiek zit daaronder vaak nog een andere problematiek. Als je alleen de verslaving aanpakt dan komt de andere diagnose weer meer op de voorgrond. Of als je de andere diagnose aanpakt, dan kan het zijn dat de verslavingsproblematiek weer meer op de voorgrond gaat staan. In die gevallen is het heel belangrijk om beide diagnoses tegelijk te behandelen.

De meeste cliënten bij U-center zijn vastgelopen in de reguliere zorg, doordat het niet voldoende effect had. Veel trajecten die mensen hebben gehad voordat ze bij U-center kwamen waren gekaderd en gefocust op één deel van de klachten, terwijl er sprake is van meervoudige problematiek. Hier werken we ook vanuit diagnoses, maar kijken we wel naar het hele plaatje en met name naar de mens zelf.  

Een tijdje geleden zei een cliënt tegen mij, “Er is altijd alleen maar naar mijn traumaklachten gekeken, maar ik loop ook steeds vast in bepaalde patronen en die patronen houden ook weer mijn traumaklachten in stand. Ik blijf er tegenaan lopen, dat ik dingen vermijd of niet bespreekbaar maak. Bij U-center ontkom ik er niet aan, want hier pakken we mijn patronen en trauma’s allebei op en zijn beiden bekend.” Ook hoor ik regelmatig van cliënten dat het goed kan zijn om even weg te zijn van je thuissituatie om aan jezelf te werken, maar dat er toch genoeg ruimte is om je naasten wel te betrekken bij je proces.

Quote

Cliënten benoemen ook vaak dat ze zich bij U-center niet een nummer voelen, dat hier echt wordt geluisterd en dat alles in samenspraak gaat. Dat is misschien wel het grootste compliment dat we kunnen krijgen als behandelaar?

Myrr van den Broek - U-center psycholoog

Jezelf terugvinden en niet alleen je klachten

Hoe help je nou de cliënt als mens?

U-center kijkt breder dan alleen maar naar een diagnose. In ons behandelaanbod is een deel evidence based (wetenschappelijk bewezen effectief), maar ook een deel is practice based (in de praktijk effectief gebleken) en bestaat uit behandelingen waarvan we denken dat het kan bijdragen aan iemands’ herstel. Bij practice based behandeling bieden we bijvoorbeeld Zuurstof voor de Ziel. Een therapievorm waarbij je leert om jezelf te zien als hoofdrolspeler in je eigen leven. In zo’n behandeling laat je het harnas van keurigheid, controle en angsten los en krijg je zo ruimte om je weer vrij, onbezorgd, en onbevangen te voelen. 

In die zin kijken we verder in hoe we iemand zo veel mogelijk kunnen helpen als persoon. Hier zijn ook veel verschillende therapieën individueel en in groepen, waardoor cliënten vaak zeggen, “Ik heb alles wel kunnen uitproberen en ook dingen waarvan ik van tevoren dacht ‘nou daar ga ik helemaal niks aan hebben’, daar had ik misschien wel het meeste aan.” Die variatie helpt ook bij het herstel. Cliënten benoemen ook vaak dat ze bij U-center persoonlijk benaderd worden, dat hier echt wordt geluisterd en dat veel in samenspraak gaat. Dat is denk ik ontzettend waardevol!

 

De meerwaarde van groepstherapie

Een groepstherapie met verschillende mensen met verschillende klachten kan soms spannend zijn voor de cliënt. Toch geeft die variatie juist een hoop inzichten voor cliënten. Mensen zijn vaak verrast hoeveel overeenstemmingen er zijn ook al zijn ze bij U-center met een andere reden. Dat kan zijn in hoe je bent opgegroeid of wat je hebt meegemaakt, bepaalde gevoelens die vaak terugkomen. Je kunt heel veel in elkaar herkennen en ook heel veel steun aan elkaar hebben. Soms is het juist ook fijn als iemand hele andere klachten ervaart en daardoor een heel andere invalshoek kan bieden in hoe je daarmee om kunt gaan.

Tijdens de groepstherapie leer je veel van elkaars’ feedback. Je staat stil bij wat het gedrag van de ander met je doet en waarom bijvoorbeeld de één zich geraakt voelt en de ander niet. Soms ben je je niet bewust van bepaald gedrag en in een groep kun je daarin gespiegeld worden. Dat kan heel confronterend zijn, maar daar leert iedereen wel heel veel van. De helft van de dagen breng je samen door in groepstherapie. Ook zie je elkaar tijdens eetmomenten en eventueel tijdens je vrije tijd. Je deelt dus veel tijd met elkaar en het is bijzonder om elkaars proces te zien en elkaar te zien groeien. Je maakt elkaar mee tijdens dieptepunten en hoogtepunten.

Behandelen vanuit een holistische visie

Bij U-center proberen we altijd naar het gehele plaatje te kijken van de mens die voor ons zit. Enerzijds kijken we naar de klachten, wie ben je als mens, wat heb je allemaal meegemaakt, wat zijn dingen die jou gevormd hebben en hoe ga je met al die dingen om? Dat noemen we ook wel een holistische aanpak. Vanuit die benadering kijken we welke doelen daarbij passen. Daarom hebben we een open communicatie met de cliënt zelf en stemmen we het behandelplan af met de cliënt. De cliënt heeft dus altijd een stuk regie en ik vind dat dat heel belangrijk is. Daarnaast wordt er ook gekeken naar verschillende gebieden van het leven van mensen, zoals hoe ziet je sociale leven eruit, hoe gaat het lichamelijk, kunnen we naasten betrekken in de behandeling. Vanuit die visie behandelt U-center.

Cliënttevredenheid

Ben je op zoek naar een behandeling van al je klachten tegelijkertijd? Bij U-center gaan we aan de slag met al je klachten in een intensief behandeltraject. U-center meet de waardering van cliënten op verschillende momenten. Gedurende de behandeling en na afloop van het behandeltraject scoort U-center hoog op cliënttevredenheid. Wil je weten of een behandeling passend is voor jou? Kom vrijblijvend met een professional van ons communicatie center in contact.

Neem contact op

Waardering bij vertrek kliniek

8,4

Na afronding behandeling

8,0

Anonieme recencies

8,7

(Resultaten uit 2020)

Testimonials

Wil je weten hoe cliënten U-center hebben ervaren?

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden