Hulp bij een burn-out

Burn-out behandeling

Heb je last van burn-out klachten of ben je overspannen door langdurige stress en overbelasting? In ons behandelcentrum kun je herstellen van je burn-out door middel van een intensief en kortdurend traject.

"burn

Langdurige stress

Burn-out verschijnselen

Somatische symptoomstoornis of depressie

We hebben allemaal weleens te maken met periodes waarin we meer stress ervaren dan anders. Wanneer zo’n periode te lang duurt, herstelt je lichaam niet meer van de hoeveelheid stress. Je staat constant ‘aan’ en in de overlevingsstand, met als gevolg dat je overbelast raakt. Er is geen ruimte meer voor bezinning, contact maken, verwerken, stilstaan en genieten. Mensen met deze klachten hebben minder vertrouwen in hun persoonlijk kunnen dan voordat de klachten begonnen. Wanneer de stress en overbelasting te lang aanhouden kun je overspannen raken. Hier kun je door het nemen van rust nog redelijk snel van herstellen. Wanneer je dit negeert en blijft doorgaan terwijl je al overspannen bent, kun je helemaal opbranden. In populair taalgebruik spreekt men dan van een burn-out, maar dat is geen officiële diagnose. Wel kan er sprake zijn van een somatische symptoomstoornis, of een depressie. Dit zal goed uitgezocht moeten worden.

Ontstaan van burn-out klachten

Waar het precies begon is onduidelijk, maar ‘opeens’ heb je lichamelijke klachten, slapeloze nachten en een groot gebrek aan concentratie. Op je werk ben je om de haverklap afgeleid en je ziet door de bomen het bos niet meer. Alle flexibiliteit is verdwenen en je staat ver van je gevoel af. Paniek of irritatie alom, wat veelal te maken heeft met je labiele gemoedstoestand. Je doet uren over je boodschappen, want keuzes maken en beslissingen nemen zijn erg moeilijk. Even pauze nemen van alles moeten lijkt onmogelijk. Het zijn slechts een paar voorbeelden van klachten die bij een burn-out of somatische symptoomstoornis horen. 

Burn-out symptomen

De klachten belemmeren je in je dagelijks functioneren en leiden tot negatieve gedachten, gevoelens en gedrag. Ook ben je ongerust over de klachten en je gezondheid.  

  • Lichamelijke klachten
  • Hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid
  • Concetratieproblemen
  • Geheugenproblemen
  • Slaapproblemen
  • Emotionele labiliteit
  • Energieverlies
  • Lusteloosheid
  • Opgejaagd gevoel
  • Hartkloppingen, tintelingen, paniekaanvallen

Hoe behandelen we een burn-out

U-center biedt hulp bij een burn-out met een speciaal programma voor psychische problemen ten gevolge van een burn-out ofwel somatische symptoomstoornis. De behandeling is gericht op verwerving van inzicht in het ontstaan van de problemen en op verandering van het functioneren op verschillende niveaus. Cognitieve gedragstherapie aangevuld met andere interventies vormen de basis om gedragspatronen te veranderen. Ook besteden we aandacht aan onderliggende persoonlijkheidskenmerken, zoals verregaand perfectionisme en overmatig verantwoordelijkheidsgevoel. Dat vindt plaats in een vast team met meerdere behandelaars, afgestemd op jouw situatie. De integrale aanpak en de frequentie van de behandelsessies zorgen ervoor dat je snel weer tot jezelf komt, leert om te ontspannen en balans te houden tussen inspanning, ontspanning en rust. We helpen met het opbouwen van je belastbaarheid en met je lichamelijke conditie te verbeteren.

Lees meer over onze behandelingen

Integrale aanpak van je burn-out

Veel mensen beschouwen een burn-out als een werkgerelateerd probleem, maar werk hoeft niet de enige oorzaak te zijn. Een burn-out krijg je door een combinatie van factoren die chronische stress opleveren. Daarom werken we vanuit een integrale aanpak, waarin we alles meenemen wat van invloed is op je burn-out. Denk aan relaties, gezinssituatie, werk, gezondheid en je eigen persoonlijkheidskenmerken. Samen met het behandelteam onderzoek je de oorzaken van de burn-out om de bron van je klachten écht weg te nemen. Je verandert de patronen die je klachten in stand houden. Als je weer aan het werk wilt gaan, dan betrekken we ook graag je leidinggevende of bedrijfsarts. Zodat we samen tot een goede reïntegratie te komen.

Hulp bij burn-out met een intensief Traject

Middels een intensief traject van 2x7 weken doen we er alles aan om je snel weer op weg te helpen. De eerste zeven weken verblijf je in onze kliniek in Epen. Tijdens je verblijf in deze ontspannen omgeving ga je aan de slag met een vast behandelteam. In een persoonlijk behandelplan stel je op wat je wilt bereiken en hoe je dat samen met je behandelaars gaat realiseren. De gastvrije omgeving en de talrijke faciliteiten binnen de kliniek zorgen ervoor dat jij alle ruimte hebt om aan jezelf te kunnen werken. In de zeven weken daarna breng je onder begeleiding van je behandelaar je nieuwe inzichten en opgedane kennis in de praktijk. Je kan dan (afhankelijk van je behandelplan) starten met reïntegratie.

De toekomst

Van een burn-out herstellen 

Een burn-out ontstaat niet zomaar. Vaak is de basis al jaren geleden gelegd en sluipen verkeerde gewoontes er langzaam in. Langzaam aan pleeg je steeds meer roofbouw op je eigen lichaam: voortdurend de focus leggen op dingen die overwonnen moeten worden, constant bezig zijn met overleven, de lat te hoog leggen en absoluut niet mogen falen. Het zijn vaak de harde werkers die overspannen raken en pas aan de bel trekken als er ook lichamelijke klachten zijn: duizeligheid, darmklachten, en hoofdpijn. Doordat er lange tijd sprake is geweest van overbelasting is vaak eerst klachtenreductie noodzakelijk, voordat je in staat bent de kern van het probleem aan te pakken. Daarna is het vooral belangrijk om te blijven oefenen met het creëren van balans en niet opnieuw over je grenzen heen te gaan.

Lees meer over onze aanpak
"burn

Het grote belang van naastbetrokkenen

Hoe steun je iemand met een burn-out

Leven met een partner of familielid met een burn-out is beslist niet makkelijk. Als naastbetrokkene zit je vaak ook met veel vragen en zorgen of ben je overbelast geraakt. U-center biedt hulp en informatie voor partners en familieleden die willen weten hoe ze het beste om kunnen gaan met hun naasten, zonder zichzelf daarbij te vergeten.

Informatie voor partners en familie

Hulp bij een burn-out?

Op zoek naar integrale en kortdurende behandeling van je burn-out? Meld je aan bij U-center en start in een kortdurende behandeling met het herstellen van je burn-out. Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!

Neem contact op

Onze aanpak

In 2x7 weken een nieuw perspectief

Aanmeldprocedure

Wij staan voor je klaar

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden