Overspannen & comorbiditeit

Langdurige stress

Heb je last van burn-out klachten, ben je overspannen door langdurige stress en overbelasting en heb je andere onderliggende psychische problemen? In ons behandelcentrum kun je herstellen door middel van een intensief en kortdurend traject.

Communicatie center

Communicatie center

Contact met een professional

We staan voor je klaar

Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag!

Langdurige stress

Somatische symptoomstoornis of depressie

We hebben allemaal weleens te maken met periodes waarin we meer stress ervaren dan anders. Wanneer zo’n periode te lang duurt, herstelt je lichaam niet meer van de hoeveelheid stress. Je staat constant ‘aan’ en in de overlevingsstand, met als gevolg dat je overbelast en uitgeput raakt. Er is geen ruimte meer voor bezinning, contact maken, verwerken, stilstaan en genieten. Mensen met deze klachten hebben minder vertrouwen in hun persoonlijk kunnen dan voordat de klachten begonnen. 

Onderzoek naar medische indicatie

Wanneer de stress en overbelasting te lang aanhouden kun je overspannen raken. Hier kun je door het nemen van rust nog redelijk snel van herstellen. Wanneer je dit negeert en blijft doorgaan terwijl je al overspannen bent, kun je helemaal opbranden. In populair taalgebruik spreekt men dan van een burn-out, maar dat is geen officiële diagnose. De behandeling van een burn-out valt niet onder de vergoeding van de basisverzekering. Een burn-out kan aanleiding zijn om onderzoek te doen naar een medische indicatie. Dit zal goed uitgezocht moeten worden. We raden dan ook aan contact op te nemen met ons communicatie center.

Onze aanpak

Allereerst zullen we goed moeten onderzoeken via een uitgebreide screening wat er aan de hand is. Check hier onze aanmeldprocedure.

Onze behandeling is gericht op verwerving van inzicht in het ontstaan van problemen en op verandering van het functioneren op verschillende niveaus. Cognitieve gedragstherapie aangevuld met andere interventies vormen de basis om gedragspatronen te veranderen. Ook besteden we aandacht aan onderliggende persoonlijkheidskenmerken, zoals verregaand perfectionisme en overmatig verantwoordelijkheidsgevoel. Dat vindt plaats in een vast team met meerdere behandelaars, afgestemd op jouw situatie. De integrale aanpak en de frequentie van de behandelsessies zorgen ervoor dat je snel weer tot jezelf komt, leert om te ontspannen en balans te houden tussen inspanning, ontspanning en rust. We helpen met het opbouwen van je belastbaarheid en met je lichamelijke conditie te verbeteren.

Lees meer over onze behandelingen

Integrale aanpak

Bij U-center werken we vanuit een integrale aanpak, waarin we alles meenemen wat van invloed is. Denk aan relaties, gezinssituatie, werk, gezondheid en je eigen persoonlijkheidskenmerken. Samen met het behandelteam onderzoek je de oorzaken om de bron van je klachten écht weg te nemen. Je verandert de patronen die je klachten in stand houden. Als je weer aan het werk wilt gaan, dan betrekken we ook graag je leidinggevende of bedrijfsarts. Zodat we samen tot een goede reïntegratie komen.

Hulp met een intensief traject

Middels een intensief traject doen we er alles aan om je snel weer op weg te helpen. De eerste zes weken verblijf je in onze kliniek in Epen. Tijdens je verblijf in deze ontspannen omgeving ga je aan de slag met een vast behandelteam. In iedere fase van de behandeling is e-health een vast onderdeel van je behandeltraject. 

In een persoonlijk behandelplan stel je op wat je wilt bereiken en hoe je dat samen met je behandelaars gaat realiseren. De gastvrije omgeving en de talrijke faciliteiten binnen de kliniek zorgen ervoor dat jij alle ruimte hebt om aan jezelf te kunnen werken. In de acht weken daarna breng je onder begeleiding van je behandelaar je nieuwe inzichten en opgedane kennis in de praktijk. Je kan dan (afhankelijk van je behandelplan) starten met reïntegratie.

De toekomst

Herstellen 

Vaak is de basis van een burn-out al jaren geleden gelegd en sluipen verkeerde gewoontes er langzaam in. Langzaam aan pleeg je steeds meer roofbouw op je eigen lichaam: voortdurend de focus leggen op dingen die overwonnen moeten worden, constant bezig zijn met overleven, de lat te hoog leggen en absoluut niet mogen falen. Het zijn vaak de harde werkers die overspannen raken en pas aan de bel trekken als er ook lichamelijke klachten zijn: duizeligheid, darmklachten, en hoofdpijn. Doordat er lange tijd sprake is geweest van overbelasting en uitputting is vaak eerst klachtenreductie noodzakelijk, voordat je in staat bent de kern van het probleem aan te pakken. Daarna is het vooral belangrijk om te blijven oefenen met het creëren van balans en niet opnieuw over je grenzen heen te gaan.

Lees meer over onze aanpak
burn out herstel

Belang van naastbetrokkenen

Hoe steun je iemand?

Als naastbetrokkene zit je vaak met veel vragen en zorgen of ben je overbelast geraakt. U-center biedt hulp en informatie voor partners en familieleden die willen weten hoe ze het beste om kunnen gaan met hun naasten, zonder zichzelf daarbij te vergeten.

Informatie voor partners en familie

Hulp?

Heb je last van burn-out klachten, ben je overspannen door langdurige stress en overbelasting en heb je andere onderliggende psychische problemen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag! Het is belangrijk om te weten dat je niet verzekerd bent voor behandeling van een burn-out. Alleen als er sprake is van een officiële diagnose (door verzekeraars erkend) kan er sprake zijn van vergoeding vanuit de basisverzekering. Een burn-out kan aanleiding zijn om onderzoek te doen naar een medische indicatie.

Neem contact op

Onze aanpak

Krijg weer grip op je leven

Aanmeldprocedure

Wij staan voor je klaar

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden