Must Read – het beste uit de media

Iedere dag neemt U-center de kranten door om te kijken wat er in en om GGZ-gebied speelt in Nederland. In dit overzicht enkele belangrijke artikelen.

Week 40:

Verslaving kost Nederlandse samenleving jaarlijkse miljarden euro’s

Verslaving aan alcohol, drugs, gokken, tabak en games kost de Nederlandse samenleving jaarlijks minstens 2,5 miljard euro, zo schrijft het Eindhovens Dagblad. Daarvan komt een half miljard euro voor rekening van zorgverzekeraars. De overige kosten zijn voor werkgevers, zij zijn jaarlijks twee miljard euro kwijt aan ziek of slecht presterend verslaafd personeel. In Nederland zijn ruim 1,3 miljoen mensen verslaafd aan alcohol, drugs of gokken. Daarbovenop komen nog eens 3,7 miljoen tabaksverslaafden.

Impact mentale stress op hart verschilt tussen man en vrouw

Het hart- en bloedvatenstelsel bij patiënten met een hartkwaal reageert bij mannen anders op mentale stress dan bij vrouwen. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek, schrijft Nu.nl. Onderzoekers merkten op dat mannen vooral veranderingen in bloeddruk en hartslag ervaren in reactie op mentale stress, terwijl vrouwen meer last hebben van verminderde bloedtoevoer naar het hart. Ook hebben vrouwen in vergelijking met mannen last van een grotere toename van negatieve emoties.

Randstedeling wordt eenzaam en dik

Het aantal inwoners met overgewicht, lijdend aan eenzaamheid en met een verhoogd risico op angst, depressie, diabetes of een hartinfarct zal de komende jaren fors stijgen. Dat geldt met name voor inwoners van Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, lazen we in de Telegraaf. Oorzaak hiervan is de veranderende bevolkingssamenstelling in deze grote steden. Door vergrijzing neemt bijvoorbeeld het aantal ouderen toe, en daarmee de eenzaamheid onder inwoners.

Bewegen verkleint de kans op depressie

Bewegen is niet alleen goed voor het hart en het voorkomen van overgewicht, maar kan ook helpen bij het bestrijden van depressies. Onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk en Canada ontdekten dat mensen die gedurende het grootste deel van hun volwassen jaren actief bewegen, minder depressieve symptomen ervaren dan mensen die minder actief zijn geweest, schrijft Nu.nl.
 

Week 39:

Chat voor mensen met zelfmoordgedachten

Chattend levens redden. 113-online probeert het en biedt mensen met zelfmoordgedachten een luisterend oor. Begin oktober bestond de dienst vijf jaar, zo schrijft Trouw. De chat krijgt ongeveer veertig bezoekers per dag en wordt vooral bezocht door pubers, vrouwen van achter in de dertig en mannen van middelbare leeftijd.

Genen beïnvloeden hoeveel koffie je drinkt

De een drinkt nooit koffie, de ander tien koppen per dag. Dit hangt af van variaties in het DNA, blijkt uit onderzoek onder meer dan 120.000 koffiedrinkers. Echte koffieleuten hebben een bijzondere genetische gesteldheid, waardoor ze cafeïne sneller afbreken, gevoeliger zijn voor de kick van cafeïne en een andere vet- en glucoseverbranding hebben, zo lazen we in NRC Handelsblad.

Hitler verslaafd aan crystal meth

Uit recent vrijgegeven documenten van Amerikaanse spionagediensten blijkt dat Adolf Hitler niet keek op een pilletje meer of minder. Ook was hij een fervent gebruiker van crystal meth, schrijven Telegraaf en Trouw. Volgens het 47 pagina’s tellende rapport gebruikte Hilter in totaal 74 verschillende medicijnen. Crystal meth wordt normaal gesproken vooral gebruikt in het uitgaansleven en door mensen die onder druk goed willen presteren, zoals atleten, studenten en piloten.

Eerste Google-glass verslaving is een feit

In de Verenigde Staten is voor het eerst een persoon behandeld wegens een verslaving aan Google Glass, de draagbare computer in de vorm van een bril. Een 31-militair van de Amerikaanse marine werd in eerste instantie opgenomen voor een alcoholverslaving. Al gauw bleek dat hij tot achttien uur per dag rondliep met het apparaat op zijn neus, aldus het Algemeen Dagblad. Na een behandeling van 35 dagen kon de man weer helderder nadenken, hoewel hij bij het dromen nog wel doet alsof hij door een Google Glass kijkt.

 

Week 38:

Kantoorhond tegen stress

Onderzoeken van de universiteiten van Michigan en Virginia bewijzen het: wie zijn hond meeneemt naar het werk, heeft minder last van stress. Bovendien zorgt de aanwezigheid van een hond voor meer creativiteit binnen teams, zo schrijft BN De Stem. Wie tussen de middag met de hond gaat wandelen, is even los van alle stress op de werkvloer.

Werknemers in financiële sector vaakst overspannen

Jaarlijks worden in Nederland bijna 20.000 mensen ziek door hun werk. In de meeste gevallen gaat het om psychische aandoeningen, aldus RTL Nieuws. De meest gemelde psychische beroepsziekte (77%) is overspannenheid, iets dat het meest voorkomt in de financiële sector. Een posttraumatische stressstoornis komt in 10% van de gevallen voor, vooral onder werknemers bij de politie, treinpersoneel en mensen in de zorg.

Stijging alcoholproblemen onder senioren

Het aantal senioren dat een beroep doet op verslavingszorg vanwege een alcoholprobleem, is de afgelopen tien jaar gestegen, zo schrijft Plus Magazine. De stijging is zichtbaar vanaf 55 jaar, maar is het grootste boven de 60 jaar. Oorzaken zijn met name gewoontegedrag in combinatie met veel vrije tijd en relatief veel besteedbaar budget dat aan alcohol kan worden uitgegeven.

Ernstige bijwerking Cortisol onderbelicht

Medicijnen die cortisol bevatten, zoals prednison en middelen tegen astma, reuma, eczeem en spierziekten, kunnen ernstige psychische problemen veroorzaken. Zowel artsen als patiënten zijn zich te weinig bewust van de risico’s van cortisol, zo schrijven de Volkskrant en de Nationale Zorggids. Volwassenen die gedurende drie maanden ten minste 20 milligram of meer cortisol slikken, lopen meer kans om ernstig verward te raken en kampen vaker met manisch gedrag of een depressie.  

 

Week 37:

Kleuren heeft heilzame werking

Naast moeders met kinderen grijpen nu ook ouderen, mannen en tieners naar hun stiften en kleurboeken. Kleuren zou namelijk een heilzame werking hebben,  aldus Telegraaf. We worden er rustig van, het is hersenmassage en volgens mensen met een depressie werkt het beter dan medicijnen.

App kan stress en depressie herkennen

Nu.nl meldt dat onderzoekers uit de Verenigde Staten een app hebben ontwikkeld, genaamd Studentlife, die door het gebruik van sensoren kan herkennen of de gebruiker stress heeft of depressief is. De app verzamelt informatie over fysieke activiteit, communicatiepatronen, slaappatronen, het bezoeken van locaties en het aantal sms’jes en telefoongesprekken. Veel veranderingen binnen deze patronen correleren met veranderingen van de gemoedstoestand, zo blijkt uit onderzoek.

Psychisch leed onder gepeste docenten

Leraren die gepest worden, durven hier vaak niet over te praten en krijgen een lager zelfbeeld. Dit blijkt uit onderzoek van gedragsdeskundige Kees van Overveld, zo schrijft Metro. ‘Het psychisch leed onder gepeste leraren is enorm,’ zo stelt hij. Van Overveld hoopt met zijn onderzoek het taboe op pesten van docenten te doorbreken.

Steeds meer Nederlanders met een burn-out

Net als Marco van Basten, zitten steeds meer Nederlanders tegen een burn-out aan, aldus Metro. Stress is inmiddels verantwoordelijk voor een derde van het werk gerelateerde ziekteverzuim. Arko van Brakel, één van de boegbeelden van de overheidscampagne ‘Check je werkstress’: ‘Mijn mantra luidt: work hard, play hard, rest hard. Dat vergeten veel mensen nog wel eens.’

 

Week 36:

Burn-out dreigt voor driekwart tieners

Ruim driekwart van de tieners ervaart zoveel stress dat ze de kans lopen om voor langere tijd thuis te komen zitten, zo schrijft het AD. Het zijn vooral sociale media die bijdragen aan een burn-out. Wanneer vrienden continu foto’s en statussen posten, ontstaat voor jongeren het beeld dat zij altijd, overal en aan alles mee moeten doen. Daardoor raken zij geestelijk en lichamelijk uitgeput.

Ouderen zijn ‘gewoontedrinkers’

Nederlandse ouderen gaan gestaag meer drinken, vooral babyboomers. Het aantal ouderen in de verslavingszorg groeit. Ouderen zijn vooral gewoontedrinkers, in tegenstelling tot jongeren, zo schrijft de Gelderlander. Van de Nederlandse senioren drinkt de helft van de mannen minstens vier dagen per week. Van de vrouwen is dat 35%.

Verslaving aan eten is niet lichamelijk

Mensen kunnen verslaafd raken aan eten, maar niet aan specifieke voedingsstoffen zoals suiker of vet. Dat blijkt uit internationaal onderzoek, zo schrijft Gezondheidsnet. Een eetverslaving ontstaat door de positieve gedachten die de hersenen associëren met eten. Er is dan sprake van een gedragsprobleem, vergelijkbaar met een gokverslaving.

Smartwatch slecht voor concentratie?

Een smartwatch, zoals de nieuwe Apple Watch, is slecht voor onze concentratie en productiviteit. Doordat mensen de smartwatch continu dragen, blijven zij namelijk de hele dag sms’jes, mails en tweets checken. Daarnaast kan het horloge dwangmatig gaan werken, aldus socioloog Ben Caudron in het AD. Het horloge meet alles, van slaappatroon tot hartslag, en dit kunnen mensen compulsief gaan gebruiken.
 


Week 35:

Borstvoeding voorkomt depressie

Moeders die hun pasgeborene geen borstvoeding geven, lopen twee keer meer kans op een depressie, zo meldt Telegraaf. Ook vrouwen die van plan zijn om borstvoeding te geven, maar dat om een bepaalde reden niet kunnen, lopen een groot risico op een depressie. De moeders missen bepaalde ‘feel good’ hormonen en dat heeft een negatief effect op hun humeur. Vrienden en familie moeten deze vrouwen daarom goed in de gaten houden, aldus onderzoeker Maria Lacovou.

Eigen gezondheid is grootste stressfactor

Grote verantwoordelijkheid en hoge prestatiedruk zorgen vaak voor een gekkenhuis op het werk. Door alle stress kan 20% van de Nederlanders zich niet meer ontspannen, zo blijkt uit onderzoek van Tiger Balm. Niet alleen werkdruk zorgt voor stress, ook andere factoren spelen een rol. Zo staan de eigen gezondheid, financiële problemen en zorg om de kinderen in de top tien van grootste stressfactoren.

Effect kater genetisch bepaald

Wie denkt dat een kater kan worden voorkomen met simpelweg een stevige maaltijd of een groot glas water na het uitgaan, komt bedrogen uit. Uit Australisch onderzoek blijkt dat de kans op een kater voor de helft bepaald wordt door onze genen en de tolerantie van ons lichaam ten opzichte van alcohol. Dit geldt met name voor vrouwen, bij mannen ligt de gevoeligheid voor genetische factoren zo’n 10 procent lager. Daarnaast bepalen je genen ook hoe vaak je (overmatig) alcohol consumeert. Wie weinig last heeft van katers drinkt vaak meer en loopt volgens het onderzoek meer risico op een alcoholverslaving. 

Stoppen met roken? Dat mag je zelf betalen

Ben je verslaafd aan roken en wil je stoppen, dan moet je zelf opdraaien voor de kosten. Ten minste, zo denken veel Nederlanders, aldus BNR Nieuwsradio. Uit onderzoek van NIVEL blijkt dat de meerderheid van de ondervraagden vindt dat hulp bij stoppen met roken uit het basispakket van zorgverzekeraars mag worden geschrapt. Een slechte zaak, aldus Wanda de Kanter, longarts in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. ‘Als je de verslaving goed aanpakt, heb je veel minder kans dat mensen longkanker krijgen of doodgaan.’

 

Week 34

Vrouw van 25 ervaart meeste geluk

Vrouwen halverwege de dertig hebben meeste stress. Dat blijkt uit Brits onderzoek, lazen we op Nu.nl. De meeste vrouwen bevinden zich op 34-jarige leeftijd op de ‘stresspiek’ van hun leven. Ze vinden het moeilijk om zichzelf succesvol te presenteren op de arbeidsmarkt en tegelijkertijd hun privéleven te onderhouden en  te zorgen voor pasgeboren kinderen. Vrouwen van gemiddeld 25 jaar blijken juist de minste stress en het meeste geluk te ervaren. Twintigers hebben meer energie om een baan en een druk sociaal leven te combineren en hebben relatief weinig financiële verplichtingen, zo zeggen onderzoekers. 

Afkicken van je internetverslaving in een militair bootcamp

Veel Chinese jongeren zitten meer dan acht uur per dag te gamen achter hun computer. Dit tot groot verdriet van hun ouders. In plaats van de websites simpelweg te blokkeren, sturen veel ouders hun kinderen naar een militair bootcamp, zo lezen we op NRC Q. Inmiddels zijn er, verspreid over heel China, meer dan 250 van dit soort kampen. Na vier tot acht maanden driloefeningen doen, zouden jonge, internetverslaafde Chinezen van hun verslaving af moeten zijn. 

Werkdruk maakt ons egoïstischer

Het aantal werknemers dat zichzelf als teamplayer ziet, is met 8 procent gedaald in één jaar tijd. Mensen tonen daarentegen wel meer individuele inzet. Zo vinden werknemers het minder erg om langere werkdagen te maken en ’s avonds of in het weekend over te werken. De groeiende individuele werkinzet brengt echter wel gevaren met zich mee. Werkgevers moeten er bijvoorbeeld op letten dat hun werknemers het teambelang niet uit het oog verliezen, vertelt Pascal Besselink tegen De Standaard. 

Waarom komieken vaak depressief zijn

Afgelopen maandag overleed acteur en comedian Robin Williams. Hij zou zelfmoord hebben gepleegd. Volgens zijn vrouw leed hij aan zware depressies en had hij een drankprobleem. Op de website van HP/de Tijd lazen we waarom komieken toch zo vaak depressief zijn. Een mogelijke verklaring: stand-up comedy is een soort therapie. 

 
 

Week 32

Bredere aanpak depressie heeft meer kans van slagen

De kans op een succesvolle behandeling van depressie verdubbelt als je tegelijkertijd ook de persoonlijkheidsstoornis aanpakt, lezen we in het Parool. Onderzoeker en psychiater Simone Kool: ‘Tweederde van de patiënten met een depressie heeft ook een persoonlijkheidsstoornis. Toch wordt een depressie meestal als zelfstandige stoornis behandeld. We moeten van het hokjesdenken af en breder gaan behandelen.’ Op dezelfde pagina lezen we het ervaringsverhaal van de depressieve ‘Kitty’. Ze heeft anderhalf jaar op de juiste diagnose moeten wachten.

Nadruk op geluk maakt soms juist somber

Naarmater mensen in een land het idee hebben dat het meer gewaardeerd wordt als ze positieve emoties vertonen, zijn ze tevredener met hun leven. Maar mensen in de landen die zich vaak slecht voelen, zijn juist minder gelukkig, lezen we in NRC Next. Het blijkt uit onderzoek onder bijna 10.0000 jonge mensen uit 47 landen. Bevorder niet alleen geluk en positieve emoties, maar bnijvoorbeeld ook zingeving, adviseren de onderzoekers.

Ook buitenlandse patiënten

Het FD gaat uitgebreid in op de internationale markt waar U-center zich sinds kort op richt. ‘Nederlandse zorgaanbieders die buitenlandse patiënten aantrekken, en daarmee een aparte bron van inkomsten genereren, zijn er niet veel. U-center begon dit jaar met het aanbieden van een Engelstalig programma. De kliniek, die in 2008 werd opgericht, telt 55 kamers en daarvan zijn er nu altijd wel een paar bezet door Amerikanen, Engelsen of andere buitenlanders.’ Het artikel is het eerste deel in de reeks ‘De zorg als exportproduct’.

De stress van je oma

Gevolgen van stress tijdens de zwangerschap kunnen generaties lang doorwerken, bleek uit Canadees onderzoek. Ivan Wolffers, hoogleraar Gezondheidszorg en Cultuur aan de VU, gaat er op in op Joop.nl. Zijn conclusie: ‘Korte termijnoplossingen (waarin de zorg grossiert: van ademhalingsoefeningen tot kalmerende medicijnen) veranderen er niets aan. Je zult de stress in de leefomgeving moeten verminderen om de normale biologische effecten van het reageren op bedreigingen te minimaliseren.’

Hersenscan voorspelt succes elektroshock bij depressie

Een hersenscan lijkt met ruim 80 procent zekerheid te kunnen voorspellen of een zwaar depressieve patiënt zal herstellen door elektroshocktherapie, lezen we in De Volkskrant. Het blijkt uit een klein, maar opvallend onderzoek dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Molecular Psychiatry. Artsen en patiënten staan vaak voor een lastige afweging. 'Het is spectaculair als we straks met meer dan 80 procent zekerheid kunnen voorspellen of een individuele patiënt gaat genezen door ECT', aldus Jeroen van Waarde, een van de onderzoekers en psychiater bij het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem.

 

Week 31

Trouw: hoe een onthaastingsgoeroe vakantie viert

Hartmut Rosa staat bij onze oosterburen bekend als de ‘onthaastingsgoeroe’. Volgens hem versnelt de tijd en put dat ons uit. Trouw vraagt hem hoe hij zijn vakantie beleeft. Rosa geeft drie weken les aan honderd begaafde kinderen. Dat is volgens hem geen werk. Vakantie is ‘leven zonder het gevoel dat ik eigenlijk iets anders moet doen, zoals e-mails beantwoorden, essays corrigeren of zelf nog iets schrijven. Zo'n bevrijding ervaar ik niet als ik een paar weken op een Spaans strand lig. Daar denk ik: ik kan nog wel een beetje Luhmann lezen, of Heidegger.’ Volgens Rosa kunnen we ons leven makkelijke maken door niet ‘taak op taak te stapelen’, maar bezinning te vinden.

Nu.nl: FNV op de barricaden tegen stress

Het thema werkstress krijgt veel aandacht in de media. Niet alleen op basis van het onderzoek van U-center, maar ook door berekeningen van Arboned: verzuimgerelateerde stress was de eerste zes maanden van dit jaar acht keer hoger dan in 2009. FNV roept op tot dwingende maatregelen, waarbij de arbeidsinspectie grondiger controleert – zo bericht nu.nl. Arbodienst Arboned berekent dat de kosten van verzuim door stress  rond de vier miljard per jaar liggen. 

NRC*Next: alcohol onder de 18?

Sinds dit jaar mag er geen alcohol meer worden verkocht aan jongeren onder de 18. En ze mogen in het openbaar ook niet meer drinken. NRC*Next-redacteur Romy van der Poel zoekt haar 16-jarige zusje op, op camping De Appelhof op Terschelling. Ze was welkom, op voorwaarde dat ze drank mee zou nemen. Dat bleek niet nodig. De jongerencamping heeft speciale ‘privé-plaatsen’ gecreëerd waar gewoon gedronken kan worden. Het alcoholverbod veroorzaakt op het Waddeneiland dan ook nog geen grote veranderingen. 

 

Week 30

FD: Werken op vakantie geen bezwaar, zolang je maar geniet

Het FD schrijft in de zaterdagkrant hoe Nederlandse bedrijven omgaan met werken tijdens de vakantie. Uit onderzoek van ING blijkt dat bijna 4 op de 10 werknemers contact heeft met het werk. Uit de Werkmonitor van Randstad blijkt dat voornamelijk mannen en hoogopgeleiden contact onderhouden. Een geïnterviewde adviseur geeft aan dat het hem rust geeft: ‘Als ik terugkom weet ik precies hoe mijn inbox eruit ziet, dat geeft een opgeruimd gevoel’. Er is geen eenduidig vakantiebeleid in Nederland. Adviesbureau &Samhoud geeft een bonus van EUR 250,- aan vakantievierende werknemers die niet bij hun werk betrokken zijn in de periode. Volgens arbeids- en organisatiepsycholoog Jessica de Bloom een goede keuze: ‘Het is belangrijk om je werk te vergeten op vakantie. Gezondheid en welbevinden verbeteren aanzienlijk.’
 

De Volkskrant: worm wordt ongevoelig voor alcohol

De wetenschapspagina van De Volkskrant verslaat een artikel uit de Journal of Neuroscience. Wetenschappers zijn erin geslaagd om een wormpje zo te veranderen, dat het niet meer dronken kan worden. Ze namen een molecuul dat normaal gesproken reageert op alcohol, en stopten dat in gewijzigde vorm weer terug. De worm maakte onder invloed niet meer de kronkelende bewegingen die normaal gesproken plaatsvinden. De wetenschappers denken dat dit een opstap is om mensen met alcoholverslaving hulp te bieden.
 

De Telegraaf: weinig rust op vakantie

Zo’n 4 op de 10 Nederlanders zegt aan het begin van zijn of haar vakantie extra vermoeidheidklachten te hebben, zo schrijft de Telegraaf op basis van een onderzoek van U-center. Een op de 5 Nederlanders komt zelfs helemaal niet tot rust in de zomermaanden. Ingrid Weijnen: ‘Het onderzoek wijst erop dat veel werknemers in de laatste dagen voor de vakantie te veel hooi op hun vork nemen. Ze werken zich over de kop om alles op tijd af te krijgen en om hun taken goed over te dragen aan een collega. Daarnaast kan het om mensen gaan die al langer kampen met stressklachten, maar die zich voortslepen tot de vakantieperiode in de verwachting dat ze dan de broodnodige rust zullen krijgen.’ Lees hier meer over het onderzoek. En voor mensen die vrij van stress op vakantie willen ontwikkelde U-center een ontstresskalender.

 

Week 26

NOS: beet Suarez komt voort uit stress

Studio Brasil stond niet alleen stil bij de diverse spotprenten die gedeeld werden op social media naar aanleiding van het bijtincident van Suarez. Sportpsycholoog Martin Pet ging in op de vraag wat de spits uit Uruguay bezielde. Het gedrag van de voetballer lijkt op dat van een peuter, die in machteloosheid een ander bijt. ‘Bij volwassenen komt dat bij hoge uitzondering voor, bijvoorbeeld wanneer iemand gewurgd wordt.’ Pet ziet een soortgelijk patroon bij Suarez. De voetballer reageert op stressvolle situaties, onder hoge druk. Alle bijtincidenten, bij PSV, Liverpool en nu op het WK, vonden plaats in belangrijke of beslissende wedstrijden.

De Volkskrant: XTC, speed en lachgas winnen aan populariteit in Amsterdams clubcircuit

Ruim een derde van het Amsterdamse uitgaanspubliek gebruikt met regelmaat het middel lachgas. Daarnaast is het gebruik van xtc historisch hoog en is de afgelopen vijf jaar het gebruik van speed toegenomen. GHB, roken, blowen en cocaïne lijken over hun populariteit heen. Dat schrijft de Volkskrant naar aanleiding van De Antenne 2013, een jaarlijks rapport van de UvA over drugs in het Amsterdamse uitgaanscircuit. Volgens Floor van Bakkum van de Jellinek kliniek zijn de cijfers wel een waarschuwing maar geen reden tot paniek. ‘De gebruikers zijn vooral hoogopgeleiden die zich slechts een paar jaar in het circuit ophouden.’ 

FD: vier op de tien werknemers ervaart hogere werkdruk

Digitalisering, onzekere toekomstverwachtingen en hoge eisen aan flexibiliteit –dat zijn belangrijke aanjagers van de toenemende werkdruk, schrijft Het Financieele Dagblad naar aanleiding van een onderzoek van Tempo-Team. Bijna de helft van de werknemers geeft aan meer stress te ondervinden dan een jaar geleden. De conclusies komen overeen met eerder onderzoek van het ministerie van SZW over werkdruk. 


Week 18

Trouw: Arts moet alerter zijn op suïcide

Terugval van religie, doorgevoerd individualisme en de economische crisis: het zijn volgens de hoogleraren Damiaan Denys (psychiatrie) en André Aleman (neuropsychiatrie) oorzaken van de stijging van het aantal zelfmoorden in Nederland: 30 procent in 5 jaar. Zij roepen wetenschap en psychiaters op om beter hun best te doen om zelfmoord te voorkomen. In Trouw schetsen ze een belangrijke stap: suïcide moet apart worden opgenomen in de DSM-5, want nu wordt het onterecht gezien als een symptoom van bijvoorbeeld alcoholverslaving of depressie. Dat creëert meer zichtbaarheid, en daarmee een basis voor meer preventiebudget.
 

Gameverslaving: ook bij volwassenen

Maar liefst zeven procent van de volwassenen tussen de 20 en de 30 jaar speelt overmatig computerspellen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Nieuwsuur gaat in gesprek met game-onderzoeker Jeroen Lemmens. In de reportage komt ook Geert aan het woord, die behandeld is aan gameverslaving. Na zijn verhuizing lukte het hem niet om nieuwe vrienden te maken en vluchtte hij in het spel World of Warcraft.
 

NRCQ – Hugo Borst over zijn burn-out

Minister Asscher maakt zich zorgen. Een derde van de verzuimgevallen blijkt te komen door werkstress of zelfs een burn-out. Hoofdoorzaken: de werkdruk is te hoog en de leidinggevende heeft geen oog voor het welzijn van de werknemers. Door deze problematiek bespreekbaar te maken, zou een boel verzuim voorkomen kunnen worden. Tijdens de lancering van de campagne ‘Check je Werkstress’ introduceert Asscher Hugo Borst als boegbeeld van zijn campagne, waar NRC Q over schrijft. Borst kreeg zijn bijna- burn-out drieënhalf jaar geleden doordat hij simpelweg te veel werkte.
 

Huisarts is al een beetje psycholoog

Volgens de Apeldoornse huisarts Marten Broekens zit een kwart van de klachten ‘tussen de oren’. Relatieproblemen, burn-out, ontslag – in zijn praktijk ziet hij het vaker voorbijkomen. Trouw interviewt de huisarts naar aanleiding van een ledenpeiling van de LHV. Uit die peiling blijkt dat huisartsen steeds meer moeite ondervinden om mensen met psychische klachten door te verwijzen naar ggz-instellingen. Ook hebben de aanvullende kosten voor psychische hulp een afschrikwekkende werking. Broekens: ‘Neem de verwerking van een relatief licht trauma. Dat kan tegenwoordig heel goed via EMDR (wisselende oogbewegingen, red.) maar als je daarvoor 60 tot 80 euro moet betalen, is het een ander verhaal. Zeker voor de minima in deze wijk. Tja, ik kan dan wel zeggen dat ze het geld voor hun drank dan maar aan de psycholoog moeten besteden, maar ik weet niet of dat helpt.’

 

Week 17

Trouw: meer aandacht tussen m/v-verschillen in de zorg

Morgen wordt het plan ‘gender en gezondheid’ gepresenteerd van de  'Alliantie gender & gezondheid'. Hierin zitten vrouwennetwerk Women Inc en verschillende vertegenwoordigers van gezondheidsorganisaties.  Het plan bepleit dat professionals in de zorg mannen en vrouwen anders moeten benaderen. Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat vrouwen anders reageren op medicijnen. Terwijl veel farmaceuten testen op een overwegend mannelijke onderzoeksgroep, blijkt pas later dat vrouwen meer bijverschijnselen ervaren of dat het nieuwe medicijn bij hen minder effectief is. Daarnaast hebben vrouwen een grotere kans op een angst- of depressiestoornis. Trouw geeft een overzicht.

 

NRC Carrière – meer kans op burn-out

Volgens de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het CBS en TNO ervaren Nederlandse werknemers minder zelfstandigheid bij het uitoefenen van hun beroep. In 2008 zei nog 61 procent zich zelfstandig te voelen in hun werk, in 2013 was dit gedaald naar 56 procent. Het gaat hierbij volgens TNO om de vrijheid die werknemers ervaren om zelf te beslissen hoe en wanneer zij hun werkzaamheden uitvoeren. Volgens weblog NRC Carrière is dat slecht nieuws: werknemers die meer zelfstandigheid ervaren werken niet alleen flexibeler, maar de kans op een burn-out is bij hen ook kleiner.

 

Follow the Money: plan Schippers nekt kleine zorgverleners

Minister Schippers onderhandelt om de vrije artsenkeuze te beperken. De argumentatie: wanneer zorgverzekeraars selectief inkopen kan dat de zorgkosten drukken. Maar wat zegt dat over de kwaliteit van de zorg? En hoe reageert de markt op de plannen? Follow the Money geeft een interessante analyse. Aan het plan van Schippers zitten nogal wat haken en ogen. Zo gaf het merendeel van de zorgverleners in een recentelijke NZa-enquête aan ontevreden te zijn over de onderhandelingen met de zorgverzekeraars. Ook zorgverzekeraar DSW verplaatst zich in de rij met criticasters. Het schrappen van de vrije artsenkeuze blokkeert bijvoorbeeld innovatie in de zorg.

 

Universiteit Maastricht: De patiënt moet zelf aan de slag

Bezuinigingen in de ggz maken dat er meer onderzoek komt naar de manier waarop patiënten worden aangezet om hun eigen genezing ter hand te nemen. ‘Er is geen pil, geen ingreep die het snel oplost. Korter behandelen kan, mits het ons lukt de patiënt intensief aan de slag te krijgen.’ Dat is de kernboodschap van de oratie van prof. dr. Ger Keijsers, die hij eind april uitsprak. Een pleidooi voor het bevorderen van eigen regie in een wetenschappelijk jasje.  

 

Geboren pessimist vatbaarder voor depressie

Mensen met een negatievere instelling hebben ook een grotere kans op het ontwikkelen van een depressie. Dat blijkt uit onderzoek van het RadboudUMC, waar onder andere nu.nl over publiceert. Het effect is het sterkst bij mensen met een erfelijke aanleg voor depressie die in het verleden te kampen hebben gehad met traumatische ervaringen.
 

 

Week 16

Hollandse Zaken – Ggz in de huisartsenpraktijk

TV-programma Hollandse Zaken besteedt aandacht aan de groeiende schuldenproblematiek. Steeds meer Nederlanders, ook hoog opgeleide, kampen met een niet-aflosbare achterstand bij bank of incassobureau. Dat dit de geest niet ongemoeid laat, bevestigt huisarts Martin Beeres uit Hoevelaken in deze uitzending. Suïcidale neigingen of psychosomatische aandoeningen passeren bij hem regelmatig de revue. Door verder te vragen probeert hij de muur van schaamte bij deze patiënten te doorbreken.

 

Radio 1 – Doe Maar drummer Van Collem over zijn heroïneverleden

Heroïne, de drug die in de jaren ’80 een sterke opkomst had, doemt steeds vaker op als doodsoorzaak van bekende artiesten, en wint aan populariteit in de VS. Op Radio 1 vertelt Doe Maar-drummer Rene van Collem hoe hij in aanraking kwam met de drug, wat de effecten ervan zijn en hoe hij is afgekickt. Ook gaat hij in op de reden waarom succesvolle mensen naar de heroïne grijpen.

 

Trouw – Therapeutische kunst

Stress? Verslaafd aan status of een mobiel? Bekijk de kunstwerken in het Rijksmuseum. Trouw besteedt aandacht aan de therapeutische werking van kunst. In katern De Verdieping komt Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes aan het woord. Kunst is goed voor de ziel en biedt oplossingen voor tal van levensvragen. Het Rijksmuseum heeft 150 kunstwerken voorzien van post-it velletjes met bijschriften voor de gewone bezoeker met zorgen die iedereen wel heeft. Een bezoek aan het Rijksmuseum in de basisverzekering? Waarom niet, zegt directeur Wim Pijbes, als kunst mensen kan helpen om zich beter te voelen. ‘Laten we het Rembrandtzorg noemen.’

 

NRC Carrière – Stress meten en vermijden

30.000 Nederlanders komen thuis te zitten met een burn-out, en stress is een groot gevaar op de werkvloer. Weblog NRC Carrière wijst de lezers op het programma Factcheckers, waarin presentatrice Janine Abbring een stresstest ondergaat. Abbring tijdens de opnames van Wie is de Mol een ruggenwervel. Die periode bleek weinig stressvol. Juist de terugkeer naar werk na haar revalidatie zorgde voor stress.

 

De Volkskrant – Analoog gebruik van internet

Mediakunstenaar Jeroen van Loon (28) studeerde digital media design aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Tot hij rsi-klachten kreeg. Dat bracht hem tot de vraag hoe internet het leven van mensen verandert. De Volkskrant beschrijft de resultaten van zijn jarenlange zoektocht. Van Loon besloot internet te laten voor wat het is en schreef zijn ervaringen op. Dat werk – een analoog blog - deelde hij per post met verschillende mensen. ‘Het was een verademing Op de computer deed ik alles tegelijk. Ik luisterde muziek, keek filmpjes op YouTube en was aan het photoshoppen. Ik dacht dat ik efficiënt bezig was, maar het leverde juist stress op. Toen de computer eenmaal weg was, merkte ik dat mijn gedachten rustiger werden. Ik richtte me op één taak, maakte die af en ging verder naar de volgende.'

 

Week 15

NRC Carriere – hoe angst ons werk ondermijnt

Ben Tiggelaar schrijft op de carrièreblog van NRC een column over angst. “Geen enkele emotie berooft de geest zo effectief van zijn vermogen tot handelen en denken als de angst”, zo citeert hij een 250-jaar oude constatering van Edmund Burke. En angst op de werkvloer, om te falen, om kritiek te krijgen of om ideeën die niet serieus genomen worden blijken in 2014 nog steeds gemeengoed. Tiggelaar sluit af met drie tips. Zie bijvoorbeeld angst als iets gewoons, en probeer het reëel te maken door de angstfactor uit te drukken in procenten.

 

Volkskrant – flexwerken of verzuipen

De Volkskrant interviewt drie deskundigen over de toekomst van de arbeidsmarkt. De algehele lijn: het aantal vaste contracten neemt af, de flexibele schil wordt groter en vooral jongeren zullen in de toekomst als zzp-er meer ballen tegelijk in de lucht moeten houden. Kick van de Pol, voorzitter van branchevereniging OVAL (Organisatie voor Vitaliteit, Activering en Loopbaan) schetst daarbij ook de risico’s: ‘De werknemer van de toekomst is niet gebonden aan één baas. Maar met die vrijheid en intensieve tijdelijke taken, komt ook meer belasting en verantwoordelijkheid. Aan de nieuwe arbeidsverhouding kleven dus ook bezwaren. Door de belasting en tijdelijke projecten zal het aantal burn-outs bij jongeren toenemen, dat zien we nu al gebeuren. Daarom verwachten wij dat bedrijven meer moeten doen aan de begeleiding van werknemers, zowel vast als flex.’

 

Trouw – depressie: hersteld, maar nooit meer helemaal de oude

Herstel na een depressie is een langdurig proces. Het is eerder een omschakeling naar een nieuwe realiteit. Het katern De Verdieping uit Trouw tekent het proces op uit monde van Nathalie Kelderman, uitvoerend bestuurder van de Depressievereniging. Door een depressie raak je veel kwijt zegt ze: ‘zelfvertrouwen, zelfwaardering, werk, sociale contacten. Er is veel afgebroken, herbouw of renovatie is dus een flinke klus.’ Toch voelt Kelderman hoop en dankbaarheid na haar eigen depressie. ‘Hoe diep je ook valt, er is perspectief. Dankbaar ben ik voor iets groters: er is een kracht die mij heeft voortgestuwd.’ Volgens Kelderman is er bij een depressie geen eindpunt of een pre-depressieve identiteit om naar terug te keren. Herstel zit vooral in acceptatie.

 

Week 14

AD: Hersenletsel bij sporters – ‘een onzichtbaar spook’

Vorig jaar raakten 76.000 sporters gewond aan het hoofd. 14.000 kwamen op de spoedeisende hulp terecht en bij 3200 mensen ontstond hersenletsel – van een hersenschudding tot zware kneuzing. Het kan uiteindelijk leiden tot een depressie. Dat schrijft het AD. Herkenning van hersenletsel blijkt een probleem, vooral binnen een cultuur waarin sporters zich niet ‘willen aanstellen’. Eventuele aandoeningen zitten als het ware verstopt onder de schedel en klachten openbaren zich pas na enkele maanden. Klinisch neuropsycholoog Erik Matser, voorheen mentaal begeleider bij voetbalclub Chelsea en gepromoveerd op hersenletsel bij sporters, haalt een exemplarisch voorbeeld aan: ‘Een intelligente jonge vrouw die veel te laat geholpen werd na een sportincident. De mensen om haar heen dachten aan een burn-out. Ze legden niet het verband tussen haar malaisegevoel en het sportincident.’
 

Trouw: DSM-5 ‘geen diagnostische bijbel’

‘De DSM-5 is net als de democratie. Het is een systeem met veel haken en  ogen, maar beter hebben we niet dus laten we het in godsnaam niet weggooien’, zegt psychiater Michiel Hengeveld in een interview met Trouw. Hengeveld was nauw betrokken bij de Nederlandse publicatie van DSM-5, ene handboek waarin 157 psychische stoornissen uitgebreid staan beschreven. Veelgehoorde kritiek is dat zorgverzekeraars het boek gebruiken om te bepalen wie het geld krijgt voor een behandeling. Hengeveld sluit zich daarbij aan. Het leidt volgens hem tot ‘oneigenlijke beslissingen over welke groepen patiënten wel of niet gefinancierd behandeld worden. Met dit gebruik van de DSM ben ik het niet eens.’
 

Volkskrant: Zonder etiket geen geld voor psychische zorg

Columniste Malou van Hintum is zeer kritisch over de handelswijze van de overheid rond de DSM-5. Het handboek is immers geen handboek voor diagnose, maar voor classificatie. En daar wringt de schoen. Met classificeren geef je mensen een etiket, maar de hulpvraag van de patiënt is op basis daarvan onmogelijk vast te stellen: ‘Het is de klinisch psycholoog of psychiater die in gesprekken met zijn cliënt en betrokkenen uit diens omgeving moet inschatten wat de ernst is van iemands klachten. (…) Maar de overheid gebruikt de DSM wel als een poort naar zorg. Ze heeft bepaald dat alleen mensen met een DSM-etiket hulp van verzekeraars vergoed krijgen.’
 

Trouw: Meten of een behandeling effect heeft,  psychiaters worden er gek van

Trouw publiceert een artikel over effectmetingen binnen de GGZ. Met 7 procent van de Nederlanders die een beroep doet op de geestelijke gezondheidszorg. Cliënten willen bepalen wie hen het beste kan helpen. Een site als psychiatervergelijken.nl bestaat echter nog niet. Aan het woord komt Edwin de Beurs, psycholoog en inhoudelijk directeur van Stichting benchmark GGZ. Dat is de stichting waar GGZ-instellingen nu al hun effectmetingen aanleveren. De Beurs heeft wordt van een vergelijkingssite ‘wel enthousiast’. Hoogleraar psychiatrie Jim van Os is het volstrekt met hem oneens. Volgens hem is de SBG een zeer kostbaar fiasco en ‘een schoolvoorbeeld van verkwisting.’ Bij een psychische stoornis betekent de behandeling vaak dat iemand leert omgaan met zijn of haar kwetsbaarheid, maar er niet tegen vecht. Is de patiënt dan ‘genezen’, en is de behandeling dan ‘effectief?’
 

 

Week 13

De Volkskrant: angst voor geluid

Vijf procent van de Nederlanders kampt met een piepend of overgevoelig oor, zo schrijft De Volkskrant. Muzikant John van Loon hoorde alles om zich heen. Zes dagen na een concert van The Cure wordt hij overspoeld met geluiden: ‘Ik zat niet lekker in mijn vel, ik was moe, kon me niet afsluiten van de geluiden om me heen. Alles maakte herrie, op de perrons, pratende mensen, van die schelle treingeluiden.’ Het suizen leidde tot depressie, angst- en paniekstoornissen. In het artikel wordt, naast het verhaal van Van Loon, ook audioloog Jan de Laat aangehaald. Hij schetst de problematiek in Nederland: deze aandoeningen komen veel voor, voornamelijk bij muzikanten. Tot nu toe werken ontspanningstherapieën het meest effectief.


Slechte ademhaling op kantoor kan leiden tot depressie

Te lang achter een scherm zitten op kantoor is nog slechter voor de gezondheid dan eerder werd aangenomen, schrijft NRC. Achter een beeldscherm houden we onbewust onze adem in. Dat veroorzaakt minder zuurstoftoevoer en kan zo leiden tot stress en uiteindelijk depressie. ‘Screen apnea’, zo heet de aandoening, sloopt veel kantoormedewerkers.


Rusteloos en prikkelbaar: afkickverschijnselen van een verslaving

Dagblad Trouw beschrijft een portret van een roker die na veertig jaar stopt. Dat gaat prima, sinds het stoppen heeft hij echter last van lage rugpijn. Kunnen fysieke klachten de rekening zijn van het stoppen met een verslaving? Volgens longarts Noël Schlösser is het verband tussen lage rugpijn en stoppen met roken nooit aangetoond. Hij ziet bij nicotineverslaving, maar ook andere verslavingen, een duidelijk verband met dopamine. Bij het afkicken wordt die stof minder aangemaakt. Dat leidt tot concentratieproblemen, rusteloosheid en prikkelbaarheid.


Week 12

NRC-Next portret van Joris van Huijstee

In een interview met schrijver Joris van Huijstee laat NRC*next zien hoe hij zijn psychoses overwon. Op Koninginnedag 1992 gaat het mis – na het roken van een joint wordt hij overvallen door een ‘joekel van een paniekaanval’. In het artikel volgt een verhaal over Van Huijstee genas én hoe hij omgaat met het syndroom van Asperger: een aan autisme verwante persoonlijkheidsstoornis die gepaard gaat met een hoog IQ. Van Huijstee kan niet omgaan met geestesmedicatie. Zijn ritme houdt hem op de been.

Trouw: gamers zonder grenzen

Wat kun je doen wanneer een kind gameverslaafd is? Trouw beantwoord die vraag in een artikel van human-interest journalist Suzanne Rethans. Ze beschrijft een voorbeeld uit haar gezin: ’Een jongen die met een keurige Citoscore de basisschool verliet, om binnen de kortste keren van het vwo af te zakken naar het vmbo. De gitaar verstofte, hockey was ineens iets voor “mietjes”. Het mbo, waar hij uiteindelijk belandde, heeft hij niet afgemaakt. Hij kwam domweg zijn bed niet meer uit. Hij gamede tot diep in de nacht, lag tot twee uur 's middags in bed en zette van onder de dekens met zijn grote teen de PlayStation weer aan. Inmiddels is deze ooit slimme brugklasser twintig jaar en werkt hij in een magazijn.’ Rethans geeft inzage in de problematiek van de opkomst van gamen op scholen, en geeft tips aan ouders om het probleem aan te pakken. Bijvoorbeeld Les 2: ‘Koppel het gamen aan cijfers en rapportperiodes.’

De Volkskrant: ren je depressie weg

In de Volkskrant van 17 maart betogen psychiater Bram Bakker, fiscalist Martijn van Winkelhof en Maaike de Vries (chef zorg bij de Argumentenfabriek) om runningtherapie te verheffen tot interventie van eerste keus bij lichte tot matige depressies. Antidepressiva zijn volgens hen ‘misschien we de meest controversiële groep medicijnen’. Ook vanuit kostenperspectief kan runningtherapie interessant zijn. Daarbij ageren de auteurs tegen het medisch establishment en de farmaceutische industrie: ‘kosteneffectieve en doeltreffende niet-farmaceutische alternatieven worden maar zeer beperkt serieus genomen door het medisch establishment’, en ‘geen farmaceutisch bedrijf heeft ooit een euro onderzoeksgeld  besteed aan runningtherapie.’  

 

Week 11

NRC Next: Geen plaats voor burn-out in Frankrijk

Hoge werkdruk dreef Nicolas Choffel, directeur interne communicatie op het hoofdkantoor van La Poste in Parijs, tot zelfmoord. Hij had een burn-out, maar zijn bazen lieten hem niet met rust, aldus zijn weduwe in NRC Next. De zelfmoord van Choffel staat niet op zichzelf. Sinds 2008 deden bij de Franse posterijen volgens schattingen van de vakbonden meer dan 200 personeelsleden hetzelfde. Volgens de weduwe van Choffel is het probleem de Franse werkcultuur, die ‘veel hiërarchischer en individualistischer is dan in Nederland’ en waarin voor burn-outs ‘geen plaats’ is. Sinds het overlijden van haar man is ze met haar dochter een campagne begonnen om burn-out bespreekbaar te maken. Ze heeft het ministerie van Arbeid er nu van overtuigd een werkgroep in te stellen naar burn-out.

Volkskrant: Achmea verplicht eigen behandelmodel

Verzekeraar Achmea zet psychologen en huisartsen onder druk om te werken met een methode die de zorgverzekeraar zelf mede heeft ontwikkeld. Wie weigert mee te doen aan dit zogenoemde Mirro-model voor psychologische zorg, krijgen 15 procent minder vergoed, bericht de Volkskrant.

Volgens GGZ-directeur Paul van Rooij mengt Achmea zich op een ongeoorloofde manier in de praktijk van artsen en psychologen. 'Als de hele wereld het eens was dat dit model het allerbeste is, was daar iets voor te zeggen. Maar de methode is niet wetenschappelijk onderzocht. Mirro is geen slecht model, maar er zijn even goede alternatieven.' Het model bestaat uit een standaard stappenplan voor de analyse en behandeling van psychologische klachten. Preventie en online hulpverlening spelen een belangrijke rol. Volgens Achmea leidt dit tot betere en goedkopere zorg, omdat patiënten sneller bij de juiste behandelaar terechtkomen.

Trouw: Facebook maakt gelukkig

Lange tijd ging het alleen over de slechte effecten van Facebook. Maar, bericht Trouw, nieuw onderzoek wijst uit dat sociale media toch ook een positieve uitwerking hebben, en wel op het gevoelsleven. Want van Facebook word je gelukkiger, zeggen  Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Californië. Berichten met een optimistische toon zouden aanstekelijker zijn dan statusupdates met een zwaarmoedige lading. Vorig jaar bleek uit een onderzoek van de universiteit van Michigan nog dat Facebook ons zeer ongelukkig maakt en zelfs relaties op het spel kan zetten.

 

Week 10

FD: Bestrijding stress verdient meer aandacht en budget

Het plan van aanpak (werk)stress, dat minister Asscher binnenkort naar de Tweede kamer stuurt, stelt een budget van 1 miljoen euro beschikbaar voor de gehele kabinetsperiode. 1 miljoen om collectieve lasten van 50 miljard te lijf te gaan, dat staat niet in verhouding, betogen fiscalist Martijn van Winkelhof en psychiater Bram Bakker in het FD In hun opiniestuk gaan ze in op de stijging van stress, maar ook op bewezen methoden om stress tegen te gaan.
 

AD: Minder doorverwijzingen door huisartsen

Het AD van 3 maart besteedt aandacht aan een onderzoek van VGZ. De zorgverzekeraar heeft een steekproef gehouden onder huisartsen, waaruit blijkt datsommige artsen gemiddeld acht keer vaker doorverwijzen dan hun collega’s. Interessant, zeker nu de huisarts een crucialere rol krijgt binnen de ggz. Het artikel laat het belang van doorvragen zien. Dat kwam ook duidelijk naar voren in ons onderzoeksrapport ‘Preventie in de Praktijk’, waarin aan 1000 Nederlanders gevraagd is bij wie zij hun psychische klachten melden.
 

NRC: BMW en het ‘recht op onbereikbaarheid’- alleen maar goede sier?

Autofabrikant BMW kondigde onlangs aan dat werknemers na kantoortijd hun telefoon niet meer hoeven op te nemen. En hun mail niet meer hoeven te beantwoorden. Een alom geprezen initiatief, maar is dat wel terecht – zo vraagt journalist Carla van Wiel zich in NRC Handelsblad af. Heeft niet iedere werknemer formeel recht op vrije tijd? En hoe wordt omgegaan met de sociale druk binnen het bedrijf? Van Wiel: ‘Het enige dat verandert, is het management. Dat kan voortaan zeggen: aan ons heeft het niet gelegen. Wij hebben immers jullie recht op onbereikbaarheid nog eens onderstreept. Werk je je in de avonduren nu alsnog een burn-out, dan is dat helaas je eigen dikke schuld.’
 

De Volkskrant: de trucs achter gameverslaving

Wat maakt een game verslavend? Dat zocht De Volkskrant uit. De krant geeft inzage in de trucs die ontwikkelaars toepassen om een spel te blijven spelen. De krant noemt onder andere ‘voldoening schenken’ als methode die bijdraagt aan het vaker willen of moeten spelen van een game. Maar ook de doodstraf op het niet-spelen (denk aan de tamagotchi’s uit de jaren ’80). In Farmville, het boerderijspel van Facebook, gaat de oogst er aan wanneer je niet op tijd inlogt. Ook de apps op mobieltjes die continue ‘roepen’ om aandacht dragen bij aan de verslavende werking. En tot slot doen ‘freemiums’ een duit in het zakje. Bij freemiums kunnen spelers de eerste levels gratis spelen, maar voor extraatjes in het spel moet betaald worden. En eenmaal betaald geef je minder snel op. 
 

Week 9

AD: Royal Doctors – topzorg voor 365 euro per jaar

Het AD schrijft over Royal Doctors, een Belgisch bedrijf dat patiënten afspraken garandeert met een Europese topspecialist voor 365 euro per jaar. In Nederland heeft het bedrijf ‘enkele honderden klanten’, zo zegt CEO Joris Vanvinckenroye. Royal Doctors wint aan populariteit, elk jaar groeit het klantenbestand met een kwart. Het bedrijf toetst zelf de kwaliteit van de artsen, ziekenhuizen en klinieken in hun netwerk, onder andere door het stellen van 200 vragen. Nederlandse klinieken zijn onder andere de Amaliakliniek in Kerkrade (tandheelkunde) en De Oogkliniek in Maastricht. Voor psychische klachten kunnen klanten van Royal Doctors terecht bij U-center. Het totale netwerk bestaat op dit moment uit 250 ziekenhuizen en 750 artsen in  Europa.

NRC*Next – Gezondheid wordt economisch vraagstuk

‘Niets is zo verraderlijk als goed nieuws’, zo schrijft NRC*Next in reactie op de Verkenning Jeugdgezondheid van het RIVM. Dat rapport meldt onder andere dat de jeugd minder is gaan roken en drinken. Dat is natuurlijk mooi, maar geen reden tot juichen, stelt de krant. Het rapport van het RIVM concludeert namelijk dat er ‘in het geheel genomen’ geen verschil is met tien jaar geleden. Maar liefst tweederde van de 15-jarigen drinkt. ‘Kennelijk is het nog steeds sociaal aanvaard dat tieners elkaar onder tafel zuipen. Iedere reden voor zelfs maar een begin van tevredenheid ontbreekt hier.’ Ook geeft de krant aan dat gezondheid steeds meer afhankelijk is van conjunctuur. Hoe lager de welvaart, hoe groter de gezondheidsproblemen. Gezondheid wordt daarmee steeds meer een economisch vraagstuk, een verdelingskwestie, waarvoor de politiek verantwoordelijk is.

De Volkskrant – de opkomst van privéklinieken in de jeugd-ggz

In de Volkskrant van 27 februari een portret van de ‘Yes We Can Clinics’ in België. Daar verblijven gemiddeld rond de 60 jongeren tussen de 21 en 60 jaar die kampen met geestelijke problemen, veelal in combinatie met een verslaving. Yes We Can is een nieuwkomer in de jeugd-ggz. Particuliere initiatieven zijn hier nog schaars. Oprichter en directeur Jan-Willem Poot van Yes We Can verwacht dat de verschuiving in verantwoordelijkheid van rijksoverheid naar gemeenten daar verandering in gaat bieden. Zijn initiatief in de Ardennen wordt door anderen met nieuwsgierigheid en scepsis gevolgd. dit artikel gaat in op de gebruikte methode en de reacties van jongeren daarop. Ook geeft het duidelijk de kritiek op Yes We Can weer.

Trouw – grotere kans op bipolaire stoornis bij oudere vader

Trouw publiceert op 26 februari als eerste Nederlandse krant over een Zweeds-Amerikaans onderzoek naar de ontwikkeling van zaadcellen. Bij een oudere man blijkt namelijk de kans op aandoeningen als ADHD en autisme bij het kind groter. Zo heeft een kind van een 45-jarige man 25 keer meer kans op een bipolaire stoornis dan het kind van een 24-jarige man. Ook zijn de zonen en dochters van 45-plussers vaker suïcidaal en psychotisch en doen ze het gemiddeld slechter op school. Onderzoekers van de universiteiten van Indiana en Stockholm trokken deze conclusies uit een gigantische database: ze hadden toegang tot alle gegevens van Zweedse kinderen, geboren tussen 1973 en 2001. Dat waren er ruim 2,6 miljoen. Alleen al door de omvang van de onderzoeksgroep is dit 'een zeer interessante studie', zegt Jan Buitelaar, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De kans op aandoeningen ontstaat door het feit dat een man van 45 al ruim dertig jaar zaadcellen aanmaakt. Buitelaar: ‘Dan gaat er wel eens iets mis. Vergelijk het met een brief die je duizend keer gaat overschrijven. Dan heb je ook kans dat er kleine problemen ontstaan.’

 

Week 6

De Volkskrant – nabestaanden en zelfdoding

‘Het aantal mensen tussen de 18 en 65 jaar dat voor een periode van minstens twee weken aan suïcide denkt, wordt geschat op zeker een half miljoen. Maar tussen denken en doen gaapt een groot gat: in 2012 pleegden 1.750 mensen zelfmoord’, zo schetst de Volkskrant.  Na een zelfmoord vragen nabestaanden zich vaak af of ze iets over het hoofd hebben gezien. Welke signalen geeft iemand af die zijn leven overweegt te beëindigen, en wat kun je als naaste dan doen? Diverse psychiaters geven (deels) antwoord op deze vraag.
 

Zembla – Waakzaam, dienstbaar en getraumatiseerd

Het dagelijks werk van een politieagent: dodelijke verkeersongevallen, zelfmoorden, buitensporig geweld en slechtnieuwsgesprekken met nabestaanden. Niet iedereen blijkt daartegen bestand. Jaarlijks krijgen honderden agenten te horen dat ze aan posttraumatische stress stoornis (PTSS) lijden. Die veroorzaakt angst en depressie en maakt hen ook prikkelbaar. Zembla onderzocht hoe de Nationale Politie omgaat met PTSS. De uitzending zorgde voor veel media-aandacht, mede doordat de politie het aantal dienders dat zich met PTSS meldt schat op 1500 tot 2500.
 

Tijdschrift voor de psychiatrie – twijfels over ‘zorgzwaartemodel 1.0’

De ggz ondergaat een grote transitie, en wordt de komende jaren ingedeeld in drie domeinen. Het domein van de huisartsen, die in alle gevallen moeten indiceren. Daarnaast de generalistische basis-ggz en de specialistische ggz. Voor de diagnosestelling van huisartsen is de sector drukdoende ‘tools’ te ontwikkelen die het verwijsproces eenvoudiger moeten maken. In het kader daarvan is het zorgzwaartemodel 1.0 opgesteld. Hoogleraar Jim van Os (vakgroep Psychiatrie en Psychologie aan de Universiteit van Maastricht en lid van de Wetenschappelijke en klinische adviesraad van U-center) plaatst in het Tijdschrift voor de Psychiatrie kritische kanttekeningen bij de effectiviteit en de totstandkoming van het model.


Stefan Groothuis: ‘het was een hel in mijn hoofd’

Vorige week behaalde hij een gouden plak, in 2011 kampte hij met een depressie. Topsporter Stefan Groothuis spreekt daar open over op onder andere NOS.nl. Brons in plaats van goud bij wereldbekerwedstrijden of nét naast het podium grijpen – het zijn verschrikkingen voor de sporter die maar één ding wil: winnen. Financiële problemen waren voor Groothuis de druppel die de spreekwoordelijke emmer deed overlopen. Hij kreeg last van slapeloze nachten en negatieve gedachten, ook al gebeurden in die periode van zijn leven hele mooie dingen. 

 

Week  5

Trouw: tijdsurfen

Dankzij ‘tijdsurfen’ heeft schrijver Paul Loomans geen stress meer. Het leverde hem bovendien de prijs voor het beste spirituele boek, zo beschrijft Trouw. Tijdsurfen is een door Loomans bedachte term, die zoiets betekent als 'rustig deinen op de golven van de tijd'. Hoe dat rustig deinen op de golven werkt, vertelt het boek ‘Ik heb de tijd’ in zeven praktische aanwijzingen. Deze leren je om rust als uitgangspunt te kiezen voor het uitvoeren van al je dagelijkse bezigheden. Daardoor, zo is de gedachte, ervaar je minder stress. 'Doe één ding tegelijk en maak het af', en 'las korte pauzes in tijdens je bezigheden', zijn enkele adviezen die Loomans in zijn boek geeft. De jury van het Beste Spirituele Boek van 2013 roemt de lichte toon van Loomans, de praktische toepasbaarheid van zijn aanpak en ook de terughoudende wijze waarop hij zijn eigen spirituele bron, het zenboeddhisme, liet meeklinken in het boek. 'Daardoor nodigt hij iedereen, los van de eigen traditie, uit om met zijn methode meer orde en rust in het leven te krijgen', aldus de jury.


NRC: het leven heeft echt wel zin

Het leven heeft zin, zo valt te lezen in de rubriek Psychologie van NRC. Life Is Pretty Meaningful, luidt namelijk de titel van een artikel dat twee Amerikaanse psychologen van het blad American Psychologist. Vanuit een existentialistisch perspectief, erkent het duo, heeft het leven geen enkele zin. Dat is precies het probleem van het bestaan. Maar een overgrote meerderheid van de mensen ervaart wel degelijk zin en betekenis in het leven . Hoe opgewekter mensen zijn, hoe meer ze zich verbonden voelen met anderen, des te meer ze het leven als betekenisvol zien. Ook patronen helpen: als mensen net foto’s hebben gezien die geordend waren naar de seizoenen rapporteren ze een sterker gevoel van betekenis in het leven dan wanneer ze een willekeurige verzameling foto’s hebben gezien. En ons leven, redeneren de psychologen verder, zit vol met patronen, en met contacten met andere mensen, en met opgewektheid – gemiddeld zijn mensen redelijk gelukkig. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veruit de meeste mensen in onderzoek zeggen dat ze vinden dat hun leven zin heeft – 84 tot 95 procent. En als je vraagt hoeveel betekenis het leven heeft, scoren mensen boven het midden van de antwoordschaal – zélfs alcoholisten en drugsverslaafden.


Volkskrant: App helpt mobiele verslaving herkennen

In de Volkskrant lezen we dat een nieuwe Android-app van Duitse makelij  mensen inzicht geeft in hun smartphonegebruik. De app Menthal weet precies hoe vaak je op je telefoon kijkt, welke apps je gebruikt, hoelang je met je toestel aan het spelen bent en of dat eigenlijk wel normaal is. De app verzamelt allerlei gegevens van de gebruiker en stuurt de data door naar een server. Vervolgens kun je je eigen mobiele verslaving afzetten tegen die van andere downloaders. Menthal is ontwikkeld door onderzoekers van de universiteit van Bonn, maar voertaal in de app is Engels. Menthal is gratis te downloaden in Google Play. Er zit geen iOS-versie in de pijplijn.

 

Week 4

NRC: smartphone verslavend?

In NRC beschrijft de bewust smartphoneloze schrijver Raoul de Jong de voor- en nadelen van het smartphonegebruik. Zijn 14-jarige nichtje (fanatiek met haar iPhone) komt voorbij. Maar ook iemand van de Rotterdamse uitgaansgelegenheid BAR die smartphones verslavend noemt. In een makkelijk leesbaar stuk krijg je niet alleen een spoedcursus smartphonetaal (phubben is bijvoorbeeld tijdens een gesprek met iemand continu op je smartphone kijken), maar ook een blik op een nieuwe trend: jomo (The Joy of Missing Out). Volgens de Huffington Post hét woord van 2014. Met ‘jomo’ heb je er vrede mee niet overal tegelijk te zijn. Het is een antwoord op ‘fomo’(Fear of Missing Out): een app waarmee je kunt zien welk feestje je mist.  Het artikel rept niet over  wetenschappelijk bewijs van de verslavende werking van de smartphone. Wel schetst De Jong het voorspelbare karakter van het apparaat. Wat De Jong terugkrijgt door het niet hebben van een smartphone: ‘De onvoorspelbaarheid van het leven. Soms zou ik van de daken willen schreeuwen hoe mooi dat is.’
 

De Volkskrant: Hoe hersenen hersenonderzoek tegenwerken

In de wereld van de wetenschap is het een bijna klassiek voorbeeld: door een verkeerd afgestelde scanner wist de Amerikaanse psycholoog Craig Bennett hersenactiviteit te meten bij een morsdode zalm. Nu had Bennet zijn scanner bewust slecht afgesteld, dus zo’n grove onderzoekfout zal in de praktijk niet gauw voorkomen. Maar, zo schetst De Volkskrant: ‘de laatste jaren blijkt dat de interpretatie van hersenscans  wel degelijk een glibberig gebeuren kan zijn.’ Zo noemt de krant een onderzoek van de University of Bristol. Daarin is de statistische betrouwbaarheid van onderzoeken naar de relaties tussen de anatomie van het brein en depressie in kaart gebracht. Uitkomst: 92 procent is onbetrouwbaar. In het stuk staan de meest voorkomende valkuilen bij hersenonderzoek.
 

Trouw: vol van mindfulness

Sinds 1 januari krijgen mensen met een terugkerende depressie de behandelingskosten voor mindfulness vergoedt, zo beschrijft dagblad Trouw. Het CvZ acht de effectiviteit bewezen – mindfulness halveert grofweg het risico op terugval, en scoort daarmee even goed als antidepressiva. Mindfulness wordt steeds vaker voorgeschreven. Niet alleen bij terugkerende depressie, maar ook bij angst, stress, hypochondrie,  vermoeidheid en ook bij kanker. Bij veel ziektebeelden blijft een vergoeding nog uit. Hoe wordt de effectiviteit getoetst? Wat zijn op basis daarvan de verwachtingen met betrekking tot de vergoeding? Dit artikel geeft antwoord op die vragen. Ivan Nyklicek, universitair hoofddocent aan de Universiteit van Tilburg, ziet de toekomst qua vergoedingen optimistisch: ‘Wat ik verwacht: over een jaar kan het CvZ er niet meer omheen. Dan zeggen ze: “We moeten die therapieën veel breder vergoeden.”’

 

Week 3

Blue Monday: ‘onbetekenend, nietig, van weinig waarde’
Wat je ook van Blue Monday vindt, één ding is zeker: het is een geslaagde PR-stunt. De in Engeland in het leven geroepen ‘depressiefste dag van het jaar’ vult diverse pagina’s van de Nederlandse dagbladen. Een overzicht:

NRC: is het waar?

NRC Handelsblad onderzoekt ‘de waarheid’ achter Blue Monday. De theorie: in januari zijn de dagen kort, kerst is net geweest en goede voornemens zijn nu al niet behaald. De ‘wetenschappelijke onderbouwing’ van Blue Monday komt van de Britse psycholoog Cliff Arnall die  alle gegevens in een wiskundige formule heeft verwerkt. Klinisch psycholoog Marcus Huibers doet in NRC Next afstand van de berekening. ‘Alsof depressie een recept is’, zegt hij. ‘Over depressies is helemaal niet zo veel duidelijk. De ontstaansfactoren van een depressie zijn heel verschillend en bovendien is elk mens anders.’ Blue Monday is volgens NRC checkt slim bedacht door PR-bureau Porter Novelli. In opdracht van het Britse reisbureau Sky Travel. De achterliggende gedachte is dat wie niet zo lekker in zijn vel steekt eerder een reis boekt.  De Britse Publicist Ben Goldrace stelt dat het reisbureau net zo lang heeft gezocht tot ze een wetenschapper vond die zijn naam wilde verbinden aan de campagne.
 

Telegraaf: heeft het waarde?

De Telegraaf duikt in de betekenis van het woord ‘blauwe maandag’. Blauw had volgens het Genootschap Onze Taal vroeger de betekenis van ‘onbetekenend, nietig, van weinig waarde’.
 

De Volkskrant: delen we het?

De Volkskrant zoekt een relatie tot ons online gedrag en ‘Blue Monday’. De krant beschrijft een onderzoek van Erik Tjong Kim Sang van het Meertens instituut.  Tjong Kim Sang opereert op het snijvlak van computer- en taalwetenschap en analyseerde meer dan 2 miljoen Nederlandstalige tweets die sinds 2011 zijn gepost. Wat blijkt? De meest optimistische tweets komen uit de gemeenten Schiermonnikoog en Reusel- de Mierden. De minst blije tweets komen uit Simpelveld en Vaals, beide in Limburg. Ook qua twittersentiment laat het wetenschappelijk fundament van Blue Monday het afweten – de ‘meest depressieve dag’ is elk jaar verschillend. Wel blijkt 1 januari de meest optimistische dag, zijn de tweets op maandag  het somberst en op zaterdag het meest vrolijk.
 

In al het Blue Monday-geweld zouden we haast andere interessante publiciteit vergeten. Neem het pleidooi van neurowetenschapper Jeroen van Baar in NRC*Next. Zijn betoog: de constante druk onder twintigers om optimaal te presteren maakt niet gelukkig. Twintigers leven veelal in de ‘prestatiegeneratie’. Ze willen uitblinken in onderwijs, in het sociale leven en op de arbeidsmarkt. Dat draagt bij aan economische groei en uiteindelijk aan meer welvaart. Maar hij vindt ook: ‘Welvaart is maar een halte op de route naar welzijn.’ Misschien zijn we wel gelukkiger als we niet te hoge doelen voor onszelf afleggen.

 

Week 2

AD: Inloggen & afkicken

Minderdrinken.nl. Seksverslavingondercontrole.nl en Cannabisondercontrole.nl. Een selectief aanbod van E-health-platforms die het Algemeen Dagblad op 14 januari onder de loep heeft genomen. Van de drie sites worden de negatieve en positieve aspecten belicht. Ook wijst het artikel op de mankementen van de opkomst van E-Health. Zo blijkt de aanbieder van een E-health platform niet altijd duidelijk. Eerder waren dat voornamelijk gecertificeerde GGZ-instellingen, maar nu doemen er ook andere initiatieven op. En het is de vraag of de toelichting ‘gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek’ voldoende is…
 

De Volkskrant: Depressie bij reuma heeft lijfelijke oorzaak

Depressie treedt vaker op bij mensen met MS, de ziekte van Crohn en reuma. Uit promotieonderzoek van farmaceutisch onderzoeker Floor van Heesch blijkt dat de depressie bij deze mensen een lijfelijke oorzaak heeft. Dat staat in De Volkskrant van 15 januari. Het overactieve afweersysteem, dat met deze ziekten gepaard gaat, verstoort het beloningssysteem in de hersenen. En het heeft effect op het gebied dat negatieve emoties onderdrukt.
 

Next checkt: Alcohol onder de 18 thuis verbieden? Doen!

TV-presentatrice Karin de Groot veroorzaakt als gast bij Knevel en van de Brink een fel debat. Onderwerp: alcoholgebruik thuis bij kinderen onder de 18. De kinderen van De Groot mogen thuis geen alcohol drinken en ze reageert nogal fel op tafelgenoten die hun kinderen wel thuis laten drinken. De Groot zegt tegen Manuel Venderbos en generaal buiten dienst Peter van Uhm: ‘Ik vind het echt heel erg dat jullie dit zeggen want uit alle onderzoeken blijkt dat dit helemáál niet werkt.’ Verontruste kijkers mailen NRC Next en Next checkt bij Trimbos en Stichting Alcoholpreventieonderzocht of de uitspraak van De Groot  klopt. De uitspraak blijkt waar.

 

Week 1

Trouw: hoe gezond is mediteren?

Gezondheisnet meldt dat 30 minuten mediteren depressie- en angstgerelateerde klachten vermindert. Trouw plaatst de resultaten in iets breder perspectief en is minder stellig in de conclusies. Een conclusie die wel voortvloeit uit het artikel: mindfullness kan zorgen voor een kleine, maar belangrijke dosis ontspanning.
 

NRC: andere kijk op gezondheidszorg noodzakelijk

Een andere kijk op gezondheidszorg, zo is een pleidooi in NRC Handelsblad. Niet langer moet de medische behandeling zelf het uitgangspunt zijn, maar de kwaliteit van leven. Dat houdt in dat ook nog niet bewezen therapieën vergoed moeten kunnen worden.
 

Volkskrant: baas over buik personeel

‘Baas in eigen buik’ krijgt in De Volkskrant een nieuwe dimensie. Verzuim op de werkvloer is een groeiend economisch probleem dat werkgevers willen aanpakken. Minder kroketten en meer beweging dus. Maar hoever mag je daarin gaan als werkgever? Het artikel zet de voor- en nadelen hiervan op een rij.
 

Kijktip: Violette

In verschillende media aandacht voor de film ‘Violette’: ‘een sensitieve film over vrouw die obsessief zoekt naar contact’. In Violette beschrijft regisseur Martin Provost de vriendschap tussen de schrijfsters Simone de Beauvoir (levensgezel van Jean-Paul Sartre) en Violette Leduc. Leduc is een vrouw die veel te druk is met overleven om te kunnen verleiden.

 

Week 48 en 49

Recessie aanjager van stress en depressie bij ouderen

Stress en angst van de oudere werknemer ontstaan door de recessie. Dat schrijft dagblad Trouw. De reden: ontslag maakt mensen dommer, doordat er onder het niveau gewerkt moet worden. Vooral bij senioren is dat riskant, want zij komen moeilijker aan een baan na ontslag. Jongeren moeten weliswaar een tijdje onder hun niveau werken, maar vinden meer intellectuele uitdaging wanneer de economie aantrekt.

Jinek – Welvaart veroorzaakt nieuwe vormen van angst

‘In Kaapstad, een van de meest criminele steden ter wereld, komt PTSS niet voor’ en ‘in Rusland heb ik nog nooit iemand over spinnen gehoord.’ Het zijn interessante uitspraken uit het TV-programma Jinek van 24 november. Te gast is Damiaan Denys, populair gezegd de ‘angstpsycholoog’. Denys spreekt met onder meer Derk Sauer, Viggo Waas en Peter Heerschop over angsten. In het gesprek gaat het onder andere over de samenleving. Anno 2013 leven we in Nederland in een van de meest veilige landen. Toch komen er steeds meer angsten op. Hoe komt dat? Interessant om te bekijken. Het fragment start na 25 minuten en 22 seconden.

De Volkskrant – Hersengebied van slapeloosheid gevonden

Een diep gebied in de hersenen vertoont weinig activiteit bij patiënten die leiden aan slapeloosheid. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in tijdschrift Brain, waar de Volkskrant over schrijft. 1 op de 10 Nederlanders leidt aan slapeloosheid.

NRC*Next – Feestdagen roepen stress op

Columnist Sofie Ruizendaal mijdt de feestdagen. Waarom? Een op de  drie Nederlanders ziet op tegen de feestdagen. In Engeland leiden ze tot slaaptekort. Kerst is de voorloper van een bezoek aan een familierechtadvocaat. Ongeschreven gedragscodes, verwachtingen en veel mensen bij elkaar – het levert volgens Ruizendaal alleen maar stress op.

 

Week 47

Next Checkt – Zijn we echt het depressiefste volk van Europa?

Volgens De Volkskrant is Nederland het depressiefste volk van Europa. Klopt dit? Factcheckrubriek Next Checkt (NRC Next) nam op woensdag 13 november deze constatering onder de loep. De conclusie van de redactie: de stelling is ongefundeerd. Want hoewel het onderzoek waar de constatering op gebaseerd is (Burden of Depressive Disorder, Universiteit Queensland) tekent psychiater Jan Swinkels in de krant op dat de Nederlandse open cultuur ook bijdraagt aan een vroege diagnose van een depressie.

FD – De versnelling van ons bestaan moet een tegenpool krijgen in passiviteit

We willen sneller reizen, communiceren en werken. Die versnelling in ons laven is onvermijdelijk in onze samenleving. Maar in die versnelling moet wel ruimte zijn voor passiviteit. Dat stelt buitengewoon hoogleraar ethiek in Leuven Paul van Tongeren in het FD van zaterdag 16 november. Volgens hem moet rust een integraal onderdeel wordt van het werk: ‘Nu zie je mensen keihard werken en veel korte vakanties nemen om weer bij te komen.’ Een interessant artikel waarin het vraagstuk over balans tussen de snelheid van het leven en het nut van ‘suffen’ helder naar voren komt.

Trouw – Het offer van mantelzorg

Door bezuinigingen verschuift de zorglast meer en meer naar de samenleving. Mantelzorg is erg in opkomst. Die ontwikkeling gaat niet zonder moeite gepaard. Dat illustreert Trouw op 18 november. Een interview met muziekjournalist Rienk Blom uit Amsterdam laat zien dat intensieve mantelzorg gepaard gaat met druk op de balans tussen werk en privé. Mantelzorg vraagt duidelijk een offer: ‘De overheid wil dat mensen meer thuis verzorgd worden. Maar men snapt niet dat dit niet kosteloos gaat. Wij hebben onze familie, vrienden en buren al ingevlogen. Moeten we er nog meer mensen bij vragen? Ik denk het niet.’

 

Week 46

NRC Weekend – ‘Volgens de statistieken overlijden we in 2020 voornamelijk aan stress

‘In het westen doden we onszelf met eigen gedachten’, zo wordt comédienne Ruby Wax gequote in NRC weekend. Ze schreef een boek over moderne gekte, de werking van de hersenen en mindfullness: Tem je geest. In het stuk geeft Wax direct aan dat het boek niet over haar eigen depressie gaat. ‘1 op de 4 mensen is mentaal ontrafeld,  maar dit boek is voor 4 op de 4 mensen.’ Interessant artikel dat zeker aanzet tot de aanschaf van het boek.

Trouw – 93.000 kinderen slikken medicijnen tegen depressie

Naar aanleiding van een onderzoek van de Stichting Farmaceutische Kengetallen, waaruit blijkt dat 95.000 kinderen tussen de 0 en 17 jaar pillen slikken tegen depressie, tekent Trouw de bevindingen op van Ard Nieuwenbroek. Hij schreef een boek,  ‘Depressieve leerlingen’,  voor scholen. In het artikel enkele signalerende en preventieve tips – daarom een must voor onderwijzers en schoolbesturen. ‘Vergeet vooral de conciërge niet’.

AD – ‘Brabander sneller in kliniek’

Brabanders en Limburgers worden sneller opgenomen in een kliniek en worden daar gemiddeld langer behandeld, zo meldt het AD. De reden is echter niet het feit dat inwoners uit het zuiden van het land sneller kampen met problemen van psychische aard. Het is de historie van katholieke klinieken die de cijfers naar deze regio toespelen.

 

Week 45

NRC*Checkt – Hoeveel verslaafden zijn er eigenlijk in Nederland

De rubriek NRC*Checkt, uit NRC*next, neemt een getal van het TV-programma Verslaafd! onder de loep. Op RTL beweren Peter van der Vorst en Jim Geduld dat er in Nederland 2 miljoen geregistreerde verslaafden zijn. NRC gaat te rade bij stichting Informatievoorziening Zorg (IVZ), het Trimbos instituut, Jellinek, het CBS en Rutgers WPF. De krant komt tot een andere conclusie.

NRC Weekend – preventief handelen & de voedselzandloper

De 27-jarige arts Kris Verburgh vindt veel volgelingen en critici met zijn recent verschenen boek ‘de Voedselzandloper’. Daarin presenteert hij een alternatief voor de schijf van 5. Ook legt hij een koppeling tussen ons voedselgebruik en hart- en vaatziekten, kanker en obesitas. Vooral de koppeling van metabolisme met obesitas laat iets zien van de werking tussen de behoefte naar voedsel (potentiële bron van een verslaving) en de lichamelijke redenen daarvoor. In het stuk is vooral de oproep om preventie een interessante: ‘Aan artsen de taak om mensen in te lichten over gezonde voeding, en dan niet voorzichtig, maar overtuigend.’

De Telegraaf – we gaan ten onder aan keuzestress

In De Telegraaf van 30 oktober voorziet psychiater Bram Bakker de komende jaren drukte in de sofa. Niet alleen met eetstoornissen, maar ook door keuzestress. ‘Mensen zijn slecht gedoseerd, in alles’, zo luidt zijn betoog. Door de crisis zijn we harder gaan werken. En door de opkomst van technologische middelen is de internetconsumptie navenant toegenomen.  Dat leidt tot extra stress, maar ook een groei in gameverslaving, shopverslaving en seksverslaving.

AD - Inzicht in eigen zorgnota

Om het kostenbewustzijn te vergoten krijgen psychiatrische patiënten vanaf 2015 inzicht in de rekening van GGZ-instellingen. Dat komt doordat verzekeraars vanaf dat jaar de behandelingen regelen. Het voorstel stuit op kritiek van de SP. GGZ Nederland wil bijdragen aan verbeterd inzicht, maar het mag niet ten koste gaan van de privacy. In onder andere het AD van 29 oktober.

Houd me op de hoogte

 

f71f4f40dd
&nbps;
Bedankt voor uw aanmelding. Er is een confirmatie e-mail verstuurd naar uw e-mailadres.
Bel
Voor telefonisch contact kunt u bellen met:

0800-222 444 6

Op werkdagen:  09-20.00
Op feestdagen: 10-18.00
 
Mail
Agenda

Weten of het klikt?

Ontmoet onze medewerkers en krijg zekerheid. Bezoek een van de voorlichtingsavonden of een open dag. Kies zelf het moment.

Inschrijven Open Dagen voor professionals

Voorlichtingsbijeenkomsten
voor cliënten
sluiten