Eetstoornissen

Geobsedeerd door voedsel

Voedsel heeft de afgelopen jaren een andere functie gekregen. Vroeger was het vooral een brandstof voor het lichaam; tegenwoordig zien steeds meer mensen het als een genotsmiddel. Sommigen hebben zelfs een haat-liefdeverhouding met eten.

Een eetstoornis kenmerkt zich door dwangmatige omgang met voedsel. Dat kan betekenen dat u juist veel eet of juist te weinig. In beide gevallen speelt eten in uw gedachten een grote rol: u bent er de hele dag mee bezig.


Wat is een eetstoornis?

Mensen met een eetstoornis zijn obsessief bezig met eten en/of met hun gewicht. In veel gevallen hebben mensen met een eetstoornis een vertekend beeld van hun lichaam. Zo vinden zij zichzelf vaak te dik, terwijl ze dat in werkelijkheid niet zijn. Wanneer zowel het eten als het gewicht onderdeel van de stoornis zijn, wordt vaak getracht omwille van het gewicht volgens bepaalde regels te leven. Zo eten veel mensen met een eetstoornis op strukte tijden of braken ze voedsel uit wanneer ze de eetbehoefte niet hebben kunnen weerstaan. Mensen met een eetstoornis maken bovendien vaak onderscheid tussen goed en fout eten, waarbij ze met fout eten refereren aan calorierijk voedsel.


Kenmerken van een eetstoornis

Eetstoornissen zijn in drie categorieën onder te verdelen: stoornissen waarbij mensen zichzelf uithongeren (anorexia), last hebben van vreetbuien die ze vervolgens compenseren door bijvoorbeeld te braken (boulimia) en stoornissen waarbij mensen vreetbuien hebben die ze niet compenseren (Binge Eating Disorder).


Kenmerken van anorexia nervosa

Mensen met anorexia nervosa hebben de irreële angst om dik te worden. Ze hebben een verstoord lichaamsbeeld waardoor ze oprecht geloven dat ze te dik zijn, terwijl ze vaak graatmager zijn. Ze plannen hun maaltijden minutieus en hongeren zichzelf uit. In gedachten zijn ze constant bezig met eten en niet eten. Overmatig sporten komt ook vaak voor bij anorexiapatiënten, omdat ze door te sporten nog meer hopen af te vallen. Extreem ondergewicht kan levensgevaarlijk zijn.

U-center verwijst mensen met anorexia daarom door naar specialistische centra.


Kenmerken van boulimia nervosa

Boulimia nervosa uit zich in eetaanvallen en vervolgens de sterke drang om die vreetbui ongedaan te maken. Bij een eetaanval wordt in een korte tijd heel veel gegeten. Vaak valt de keuze op calorierijk voedsel en stopt de bui pas ver na het verzadigingsgevoel. Net zoals bij anorexia hebben boulimiapatiënten vaak een vertekend lichaamsbeeld en kampen ze met de angst om dik te worden. Een vreetbui resulteert dan ook in braken of laxeren om deze weer ongedaan te maken.


Kenmerken van Binge Eating Disorder (BED)

Mensen met BED hebben last van heftige vreetbuien waar ze geen controle over hebben. In veel gevallen zijn deze vreetbuien een manier om met emoties of spanning om te gaan. Omdat BED-patiënten de eetaanvallen niet compenseren, hebben zij vaak last van overgewicht.


Obesitas

Obesitas is een ander woord voor zwaarlijvigheid. Hoewel erfelijke factoren en stofwisselingsziekten ook van invloed kunnen zijn, is te veel en ongezond eten in combinatie met weinig beweging vaak de hoofdoorzaak van obesitas. Doordat de opgenomen hoeveelheid calorieën of energie groter is dan de energie die daadwerkelijk verbruikt wordt, hoopt het vet zich op en slibben aderen dicht. Uiteindelijk kan het overgewicht leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes en artrose. Daarnaast kunnen ook psychische problemen optreden, zoals een depressie of gebrek aan zelfvertrouwen.


Gevolgen van een eetstoornis

Een eetstoornis heeft vergaande sociale en maatschappelijke gevolgen. Daarnaast heeft het ook ernstige gevolgen voor de lichamelijke en psychische gezondheid. Ze kunnen leiden tot:

 • Hartritmestoornissen
 • Verlaagde bloeddruk
 • Flauwvallen
 • Onvruchtbaarheid
 • Uitdroging
 • Hartproblemen
 • Verhoogd cholesterol
 • Zweetaanvallen
 • Maag- en darmklachten
 • Gebitsproblemen (als gevolg van het veelvuldige braken)
 • Depressieve gevoelens
 • Een negatief zelfbeeld
 • Gebrek aan zelfvertrouwen
 • Angst om onder de mensen te komen

Behandeling van mensen met een eetstoornis

U-center behandelt alle eetstoornissen integraal. Of het nu om boulimia, Binge Eating Disorder of obesitas gaat. Bij onze behandeling staan drie elementen centraal: dieetmanagement, exposure en cognitieve herstructurering. Doel van het eerste element is dat u weer een normaal eetpatroon opbouwt. Exposure wil zeggen dat wij u blootstellen aan moeilijke eetsituaties, zodat u samen met de therapeut leert hierover controle te krijgen. Tot slot bekijkt U-center welke belemmerende gedachten u heeft omtrent eten, uw zelfbeeld en uw lichaamsbeeld. Omdat een eetstoornis in veel gevallen te maken heeft met een negatief zelfbeeld, besteden wij ook aandacht aan mogelijke onderliggende problematiek.

Wilt u meer informatie? Neem contact op met U-center

Wij staan voor u klaar

Neem gerust contact op

Waarom U-center?

 • Patiënttevredenheid 8.2
 • Wetenschappelijk bewezen effectief
 • Multidisciplinaire aanpak
 • Integrale behandeling van meerdere diagnoses tegelijkertijd
Bel
Voor telefonisch contact kunt u bellen met:

0800-222 444 6

Op werkdagen:  09-20.00
Op feestdagen: 10-18.00
 
Mail
Agenda

Weten of het klikt?

Ontmoet onze medewerkers en krijg zekerheid. Bezoek een van de voorlichtingsavonden of een open dag. Kies zelf het moment.

Inschrijven Open Dagen voor professionals

Voorlichtingsbijeenkomsten
voor cliënten
sluiten