Eetstoornis symptomen

Eetstoornissen zijn in drie categorieën onder te verdelen: stoornissen waarbij mensen zichzelf uithongeren (anorexia), last hebben van vreetbuien die ze vervolgens compenseren door bijvoorbeeld te braken (boulimia) en stoornissen waarbij mensen vreetbuien hebben die ze niet compenseren (Binge Eating Disorder).

Anorexia nervosa symptomen

Mensen met anorexia nervosa hebben de irreële angst om dik te worden. Ze hebben een verstoord lichaamsbeeld waardoor ze oprecht geloven dat ze te dik zijn, terwijl ze vaak graatmager zijn. Ze plannen hun maaltijden minutieus en hongeren zichzelf uit. In gedachten zijn ze constant bezig met eten en niet eten. Overmatig sporten komt ook vaak voor bij anorexiapatiënten, omdat ze door te sporten nog meer hopen af te vallen. Extreem ondergewicht kan levensgevaarlijk zijn. U-center verwijst mensen met anorexia daarom vaak door naar specialistische centra.

Boulimia nervosa symptomen

Boulimia nervosa uit zich in eetaanvallen en vervolgens de sterke drang om die vreetbui ongedaan te maken. Bij een eetaanval wordt in een korte tijd heel veel gegeten. Vaak valt de keuze op calorierijk voedsel en stopt de bui pas ver na het verzadigingsgevoel. Net zoals bij anorexia hebben boulimiapatiënten vaak een vertekend lichaamsbeeld en kampen ze met de angst om dik te worden. Een vreetbui resulteert dan ook in braken of laxeren om deze weer ongedaan te maken.

Binge Eating Disorder (BED) symptomen

Mensen met BED hebben last van heftige vreetbuien waar ze geen controle over hebben. In veel gevallen zijn deze vreetbuien een manier om met emoties of spanning om te gaan. Omdat BED-patiënten de eetaanvallen niet compenseren, hebben zij vaak last van overgewicht.

Obesitas symptomen

Obesitas is een ander woord voor zwaarlijvigheid. Hoewel erfelijke factoren en stofwisselingsziekten ook van invloed kunnen zijn, is te veel en ongezond eten in combinatie met weinig beweging vaak de hoofdoorzaak van obesitas. Doordat de opgenomen hoeveelheid calorieën of energie groter is dan de energie die daadwerkelijk verbruikt wordt, hoopt het vet zich op en slibben aderen dicht. Uiteindelijk kan het overgewicht leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes en artrose. Daarnaast kunnen ook psychische problemen optreden, zoals een depressie of gebrek aan zelfvertrouwen.

Wij staan voor u klaar

Neem gerust contact op

Waarom U-center?

  • Patiënttevredenheid 8.2
  • Wetenschappelijk bewezen effectief
  • Multidisciplinaire aanpak
  • Integrale behandeling van meerdere diagnoses tegelijkertijd
Bel
Voor telefonisch contact kunt u bellen met:

0800-222 444 6

Op werkdagen:  09-20.00
Op feestdagen: 10-18.00
 
Mail
Agenda

Weten of het klikt?

Ontmoet onze medewerkers en krijg zekerheid. Bezoek een van de voorlichtingsavonden of een open dag. Kies zelf het moment.

Inschrijven Open Dagen voor professionals

Voorlichtingsbijeenkomsten
voor cliënten
sluiten