Je doet dit werk samen, als team, en je zorgt daarbij ook voor elkaar

Blog

Frederike Vrancken - 03-04-2020

Je doet dit werk samen, als team, en je zorgt daarbij ook voor elkaar

Wat maakt werken bij U-center leuk, leerzaam en uitdagend? Lees hier de blog van onze basispsycholoog in ons internationale team: Frederike Vrancken.

Over mij

Even voorstellen

Ik ben Frederike, 26 jaar oud en ik woon in Maastricht. Oorspronkelijk kom ik uit Antwerpen. Na een aantal jaar ervaring in internationale betrekkingen, merkte ik dat ik graag meer voldoening wilde halen uit mijn baan. Ik wilde op een dagelijkse basis zien dat ik mensen aan het helpen was. Na mijn start als stagiaire bij U-center in 2018, solliciteerde ik als basispsycholoog binnen het internationale team. Aangezien ik mijn bachelor gezondheidswetenschappen had behaald, besloot ik mij verder te specialiseren tot psycholoog. Ik ben enorm blij met deze keuze. Het is mijn passie om goede zorg te leveren en daar krijg ik elke dag ook nog zoveel voor terug. 

Waarom werk je bij U-center?

U-center is voor mij een inspirerende en dynamische plek om te werken. In het behandelcentrum werk je samen met heel veel verschillende professies: zorgpersoneel, hotelpersoneel, keukenpersoneel en collega’s die verantwoordelijk zijn voor een warm onthaal. Dit creëert in mijn ervaring een unieke en harmonieuze dagelijkse werksfeer. Daarnaast heb ik veel affiniteit met de doelgroep en leer ik ook veel van de cliënten die bij ons komen tijdens hun proces. Ook geloof ik heel erg in het model dat U-center hanteert om zorg te leveren. Ik ben blij dat ik als professional kan bijdragen om mijn cliënten deze zorg te bieden. We geloven in een holistische aanpak, waarin we behandelmatig niet enkel kijken naar de psychische klachten van de cliënt, maar ook naar wat zich daaromheen afspeelt en welke andere factoren (o.a. biologische en sociale factoren) een invloed hebben.

Quote

Omdat je dagelijks zo nauw samenwerkt met verschillende specialisaties leer je elke dag enorm veel. Zo voel je je als professional ook altijd gesteund.

Frederike Vrancken

Multidisciplinair team

Vanaf het moment dat we denken dat we een realistisch beeld hebben van een cliënt, richten we onze behandeling ook holistisch in. Zo beschouwen we bijvoorbeeld het dagelijkse ritme van een cliënt, zijn of haar voedingspatroon, de fysieke gezondheid, vrijetijdsbesteding, het sociale netwerk en de belastbaarheid ook als onderdeel van de behandelfocus.

Om dit te bewerkstelligen is een goede samenwerking nodig binnen een multidisciplinair team. Omdat je dagelijks zo nauw samenwerkt met verschillende specialisaties leer je elke dag enorm veel. Zo voel je je als professional ook altijd gesteund. Je doet dit werk samen, als team, en je zorgt daarbij ook voor elkaar. Ten slotte werk ik in het internationale team. Dit combineert voor mij mijn beide achtergronden een beetje. Ik werk elke dag met cliënten en collega’s van over de hele wereld. Dit is voor mij enorm inspirerend. 

Groepstherapie

Ook geven we als therapeut vaak een groepstherapie aan de cliënten. Dit verschilt per psycholoog, bijvoorbeeld de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) of Mentalisation Based Treatment (MBT). Als basispsycholoog ben je ook mentor. Dit betekent dat je samen met een regiebehandelaar verantwoordelijk bent voor twee tot drie cliënten uit jouw team. Zo houd je samen het overzicht en bewaak je het zorgproces van een cliënt in de dynamische omgeving.

Hoe ziet een werkdag bij U-center eruit?

Voor de cliënten bestaat het programma uit een individueel deel en een uitgebreid groepsprogramma. De cliënten volgen dan binnen hun eigen groep verschillende therapieën. Mijn dag als basispsycholoog is dan ook opgedeeld in twee delen. Eén dagdeel bestaat uit cliënt-contact en is gevuld met individuele sessies met mijn cliënten. Het tweede dagdeel bestaat uit teamvergaderingen, werkoverleggen of cliëntgericht werk. Denk aan intake van nieuwe cliënten, behandelplannen opstellen, verwijzers contacteren of een ontslagbrief schrijven als cliënten weer naar huis gaan.

Mogelijkheden en uitdagingen bij U-center

U-center biedt veel kansen om te specialiseren. Eerst maak je kennis met en proef je van verschillende soorten behandelingen. Vervolgens krijg je de kans om je verder te scholen in de behandelfocus die jij interessant vindt. Bijvoorbeeld een specialisatie in traumatherapie, schematherapie, ACT of vervolgcursussen in de cognitieve gedragstherapie (CGT).

De multidisciplinaire aanpak kan ook een uitdaging zijn, al is dat ook één van de redenen dat ik graag bij U-center werk. Aangezien iedereen zijn specialisatie heeft, kan het op sommige momenten een chaotisch geheel zijn. Ik heb gemerkt dat hiervoor goede communicatie en flexibiliteit vereist is. Ook moet je niet bang zijn om dingen soms zelf te vragen. Voor mij is het meteen een goede oefening om grenzen te stellen. Eén van de grootste uitdagingen vind ik zelf om 7 weken intensief met je cliënten samen te werken en daarna de zorg voor deze cliënten weer aan de verwijzers over te laten. Vaak vertrekken onze cliënten weer naar het buitenland. Dan is het niet mogelijk om op te volgen hoe het zorgtraject van iemand verder verloopt en hoe iemand zich verder ontwikkelt.

Werken in ons behandelcentrum

Ben je op zoek naar een leerzame werkplek in een uniek behandelcentrum met een cliëntgerichte aanpak binnen een hecht team? Dan zou ik zeker eens bij ons komen kijken. Niet één dag is hetzelfde en het is erg speciaal om deel uit te maken van zo’n uniek geheel.

Bekijk onze vacatures

Bij U-center kun je rekenen op een uitdagende en afwisselende baan met diversiteit aan cliënten en collega’s. Meer weten? Bekijk dan hier onze openstaande vacatures.

Vacatures

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden